Главно Свијет

Дармановић: Врх Србије и изазивају тензије и политичку нестабилност у Црној Гори

ЂУКАНОВИЋЕВВ МИНИСТАР О СРПСКИМ ИНТЕРЕСИМА ГОВОРИ КАО О „НАВОДНОМ УГРОЖЕНИМ“

Срђан Дармановић (десно)

  • Није, наравно, пропустио прилику да помене Слободана Милошевића. Учинио је то овако: „Отровни наслови и бомбастичне насловнице режимских медија у Србији превазишли све до сада виђено, рекао бих да ни у Милошевићево вријеме није било оволико мржње, разуларености и простоте у медијској кампањи против Црне Горе
  • Подсјетио на изјаву патријарха Иринеја „да се сада ствара нова црногорска нација“ и казао да то значи да СПЦ о црногорској нацији мисли оно што је увијек мислила и говорила: „Да је та нација измишљена, непостојећа и вјештачка, да не користим оне друге незгодније термине којима Црногорце чашћава митрополит црногорско-приморски

ШЕФ монтенегро-дипломатије Срђан Дармановић оценио је данас да српски државни врх са медијима које контролише покушава да изазове политичку нестабилност у Црној Гори.

„Српски државни врх са медијима које контролише, потпомогнут својим политичким савезницима у Црној Гори користи прилику да ствара или подиже тензије у Црној Гори, како би под изговором наводно угрожених српских интереса изазвао политичку нестабилност, али и скретао пажњу сопствене јавности са унутрашњих проблема, афера и неријешених питања“, рекао је он у парламенту одговарајући на питања посланика.

Дармановић је додао да посебну улогу имају режимски медији у Србији.

„Чији су отровни наслови и бомбастичне насловнице превазишли све до сада виђено, рекао бих да ни у Милошевићево вријеме није било оволико мржње, разуларености и простоте у медијској кампањи против Црне Горе“, рекао је Дармановић.

Казао је да су се дан након што се предсједник Мило Ђукановић обраћао јавности поводом двије године мандата, састали предсједник Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј да разговарају.

„Дакле, шеф државе и поглавар друге земље и да се обрате новинарима. О чему? О Србији? Не, о Црној Гори, и да о тој сусједној сувереној земљи кажу штошта што не би никако требало бити њихов посао. Како ми то треба да схватимо? Као немијешање у унутрашње ствари?“, рекао је министар спољних послова.

Он је подсјетио и на изјаве патријарха Иринеја „да се сада ствара нова црногорска нација“, те казао да се то може схватити да СПЦ о црногорској нацији мисли оно што је увијек мислила и говорила.

„Да је та нација измишљена, непостојећа и вештачка, да не користим оне друге незгодније термине којима Црногорце чашћава митрополит црногорско-приморски“, казао је Дармановић.

Дармановић је оцијенио да се бројне изјаве српских званичника не могу схватити другачије него као мијешање у унутрашње ствари, и подсјетио на поруке шефа дипломатије Србије Ивице Дачића да су тензије у Црној Гори скоро довеле до братоубилачког рата, те министра одбране Александра Вулина да је Црна Гора извор нестабилности у региону.

Дармановић је додао да је у питању настојање да се изазивањем тензија утиче на дешавања у Црној Гори, посебно у сусрет изборима у Црној Гори.

Навео је и да дају јасну и врло гласну подршку протестима које је организовала СПЦ. „Како ми то да схватимо? Као пријатељски чин и добросусједску политику?„, казао је Дармановић.

Према његовим ријечима, створен је политички театар у вези са отварањем граница и могућности уласка у Црну Гору.

Дармановић је рекао да у Црну Гору могу ући држављани оних држава које имају мање од 25 заражених на 100.000 становника и додао да очекује да би Србија на тај ниво могла да дође у наредне двије или три недјеље.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар