Главно Свијет

Десеточлани стручни тим СЗО из Сингапура кренуо за Вухан

ТОКОМ НАРЕДНИХ 30 ДАНА ТРАГАЋЕ У КИНИ ЗА „ПОРИЈЕКЛОМ КОРОНАВИРУСА“

МЕЂУНАРОДНИ научни тим који предводе стручњаци Свјетске здравстене организације (СЗО), задужен за истрагу о поријеклу вируса корона, провешће око мјесец дана у кинеском граду Вухану, укључујући двије седмице у карантину, рекао је данас члан тима вијетнамски биолог Хунг Нгујен.

Нгујен је истакао да у Кини не очекује никакве забране за рад десеточланог тима који се припрема да сутра крене из Сингапура ка Вухану, гдје је први случај вируса корона откривен крајем 2019. године.

„Према мом схватању, неће бити ограничења у приступу информацијама које би могле затребати тиму. Видјећемо јер још нисмо у Кини“, нагласио је Нгујен путем видео-позива из хотела на сингапурском аеродрому.

Према његовим ријечима, тим је имао редовне виртуелне састанке са кинеским виролозима у протеклих неколико мјесеци пред полазак.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус изразио је почетком седмице разочараност што кинески званичници нису на вријеме издали дозволе за долазак стручног тима ради проучавања поријекла ковида 19.

САД су позвале на транспарентну истрагу предвођену СЗО и критиковале услове рада који омогућавају да кинески научници обаве прву фазу прелиминарне истраге. 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар