Главно Свијет

Деведесет протеста против Макрона и његове полиције – у Паризу погроми и сузавац

У ГЛАВНОМ ГРАДУ ФРАНЦУСКЕ РАЗБИЈАНИ ИЗЛОЗИ, ПАЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, РУШЕНЕ НАДЗОРНЕ КАМЕРЕ
  • На париском Тргу Републике одржан је велики митинг. На једном од транспарената писало је „Полиција свуда – а слободе нигдје“, а на другом: „Слобода, једнакост и братство – али за кога?“
  • Полицајци гађани ракетама за ватромете, флашама и каменицама

ШИРОМ Француске одржано је око 90 протеста против одредби Закона о глобалној безбједности и бруталних полицијских акција.

Прошлонедељна серија протеста против тог закона епицентар је имала у Паризу, а завршила се погромима и сукобима између радикалних демонстраната и полиције.

На париском Тргу Републике одржан је велики митинг. На једном од транспарената писало је „Полиција свуда – а слободе нигдје“, а на другом: „Нови закон је против цивилног друштва“.

Неколико учесника протеста носило је транспарент: „Слобода, једнакост и братство – али за кога?“.

Међу демонстрантима било је много „жутих прслука“.

При крају митинга почели су окршаји са полицијом.

Приведена су 22 учесника протеста.

Министар унутрашњих послова Француске  Жералд Дарманен изјавио је да су „најагресивнији демонстанти“ гађали полицију ракетама за ватромете, флашама и каменицама, а да је полиција одговорила – сузавцем.

То је изазвало додатни бијес демонстраната. Уследила су паљења барикада и аутомобила, разбијање прозора канцеларијама и банкама, као и излога продавница.

Посебна мета биле су надзорне камере.

Прошле недјеље у протестима је – а било их је упола мање – учествовало више од 133.000 људи.

Француски парламент је 24. новембра изгласао нацрт овог Закона о глобалној безбједности који за ширење преко интернета слике полицајца или било чега повезаног са његовим идентитетом „са очигледном намјером да се нанесе штета њиховом физичком или менталном интегритету“ прописује  годину дана затвора и новчану казну од 45.000 евра.

http://fakti.org/globotpor/devedeset-protesta-protiv-makrona-i-njegove-policije-u-parizu-pogromi-i-suzavac

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар