Главно Федерација/БиХ

Директор ОБА могао би остати без права на приступ тајним подацима

МИНИСТАРСТВО БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ ОБАВИЈЕШТЕНО ДА ЈЕ МЕХМЕДАГИЋ ПРЕКРШИО ЗАКОН О ТАЈНИМ ПОДАЦИМА

Осман Мехмедагић

  • Тужилаштво БиХ је 22. октобра ове године против Османа Мехмедагића подигло оптужницу којом га терети да је током августа 2020. године злоупотријебио службени положај или овласти, као и ресурсе и капацитете ОБА, да би дошао до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против себе

ОСМАН Мехмедагић Осмица, директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, ускоро би могао остати без права на приступ тајним подацима.

Наиме, како је бањалучким „Независним новинама“ потврдио Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, он је обавијестио Министарство безбједности да је повријеђен члан 57. Закона о заштити тајних података БиХ, те је тиме стављено у процедуру одузимање права на приступ тајним подацима.

„Обавјештавамо вас да смо актом бр. 01-13-3299-1/20 од 17. новембра 2020. године, а на основу члана 57, став 1, Закона о заштити тајних података БиХ, обавијестили Министарство безбједности – државни безбједносни орган, о потреби провођења додатне безбједносне провјере за генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића, а због настале сумње у безбједносну сметњу“, наводи се у образложењу које је потписао Тегелтија.

Закон о заштити тајних података БиХ налаже да, уколико се против особе која има већ дозволу за приступ тајним подацима води дисциплински или кривични поступак, руководилац органа, организације или институције у којој је провјеравана особа ангажована на пословима приступања, кориштења, чувања и заштите тајних података дужан је о томе обавијестити особе надлежне за издавање дозволе.

Раније је Тужилаштво БиХ упутило допис Министарству безбједности у којем од ресорног министра Селме Цикотића и његовог помоћника Мате Милетића тражи информацију да ли је у односу на  оптужене директора ОБА Османа Мехмедагића и упосленика те агенције Мухамеда Пекића покренута процедура додатне провјере у случају сумње у  сигурносну сметњу.

Тужилаштво у ствари тражи од Цикотића и Милетића одговоре да ли су поступили као у ранијем случају који се односи на бившег директора СИПА Горана Зупца и секретара Министарства сигурности Бакира Даутбашића.

Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ да Мехмедагићу забрани обављање дужности док се процес у Суду БиХ не оконча.

Тужилаштво БиХ је 22. октобра ове године против Мехмедагића и Пекића подигло оптужницу којом их терети да су током августа 2020. године злоупотријебили службени положај или овласти, као и ресурсе и капацитете ОБА, у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА.

„Вршећи наведене радње, оптужени су вишеструко злоупотријебили свој положај, као и званичне законом утврђене процедуре и службене радње, те прекршили право на неповредивост писмене и поштанске комуникације загарантирано Уставом Босне и Херцеговине и међународним конвенцијама о људским правима“, наводи се у ранијем саопштењу.


Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар