Главно Свијет

Ђукановић: Данашња политика Београда највише подсјећа на ону из деведесетих

ТВРДИ ДА ЈЕ ДО ПРОМЈЕНЕ ВЛАСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ ДОШЛО „У НЕПОВОЉНОМ ТРЕНУТКУ ПО ДРЖАВУ“
  • У интервјуу дневном листу „Данас“ рекао: „Неко је у Србији недавно добро констатовао да је фатална заблуда српских политичара и интелектуалаца изван Србије да Београд увијек ради у њиховом интересу. То најбоље илуструје примјер ‘Српске куће’ у Црној Гори
ПРЕДСЈЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић поновио је ранију изјаву да данашња политика Београда највише подсјећа на ону из деведесетих, да се – користи иста реторика, само што су место и актери други“.

Он је у разговору за београдски Данас рекао да је неко у Србији недавно добро констатовао да је фатална заблуда српских политичара и интелектуалаца изван Србије да Београд увијек ради у њиховом интересу.

То најбоље илуструје примјер ‘Српске куће’ у Црној Гори. С врха државе се у Србији хвале о финансијској подршци из буџета од неколико милиона Србима у Црној Гори кроз тај пројекат, од којег користи има око 20 политичара и других српских првака, који су међусобно подијелили дионице и постали дио његове власничке структуре“, рекао је Ђукановић.

Додао је да је питање Срба у Црној Гори црногорско, а не српско питање и да то што прије схвате у Београду, „биће боље за све“.

Говорећи о питању Косова, Ђукановић је казао да се нада да ће превладати разум и у Београду и у Приштини, и да ће и Брисел и Вашингтон, уз пуну кооперативност других важних међународних субјеката, помоћи да се што прије дође до одрживог рјешења како би се, каже, елиминисала „латентна опасност по регион“.

Ђукановић је оцијенио и да је једном морало да дође до промјене власти у Црној Гори, послије три деценије.

Промјена се десила у неповољном тренутку за државу, имајући у виду ситуацију у региону и на глобалном плану. Међутим, вјерујем да ће и ово искуство проевропске снаге правилно разумјети и цијенити и да ћемо кроз актуелну праксу са новом већином знати више да цијенимо своју државу и оно што смо створили током три деценије. На крају, избили смо из руку и међународним партнерима аргумент да у Црној Гори никада није било смјењивости власти демократским путем“, рекао је Ђукановић.

Навео је да никад није био посебно очаран односом Европске уније према региону.

Ја само реално, вођен вишедеценијским политичким искуством, сагледавам ситуацију. И понављам, без обзира на то што ни у животу, а камоли у политици, није добро да немате алтернативу, да европска интеграција за западни Балкан нема алтернативу. А рекао бих да исто важи и за ЕУ“, казао је предсједник Црне Горе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар