Главно РС и матица

Ђурић: Приштинска платформа је списак нераелних жеља и намера да се дијалог сруши

„АКО ЖЕЛЕ НЕШТО ДРУТО – ТО ДРУГО ИМ У ИМЕ ЦЕЛОГ РЕГИОНА НЕ БИХ САВЕТОВАО“
  • „Са киме мисле о овоме да разговарају? Са Србијом сигурно не, јер Србија не прихвата диктат, ни уцене нити понижавање. Очекујем да ће међународне заједнице наћи за сходно да реагују на тај текст и укажу да ово није правац за дијалог“
  • „Свако ко угрожава безбедност Срба на Космету, угрожава општу безбедност у региону, и да је Србија посвећена заштити права и физичке безбедности и опстанка нашег народа на Космету“

СРБИЈА сматра да платформа Приштине за дијалог са Београдом не представља платформу за преговоре и дијалог, и крунски је доказ да Приштина не жели дијалог, него нешто друго, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„То друго им у име целог региона не бих саветовао… Ово нема никакве везе са намером за постизање било каквог договора са Београдом. Ово је списак нереалних жеља сепаратиста у Приштини и намера да се дијалог сруши“, рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је истакао да је недвосмислен став Србије да ово није платформа за преговоре и дијалог, него има за циљ да подрије дијалог и уништи сваку шансу да се дође до рјешења између Београда и Приштине.

„Ово је платформа против будућности, дијалога и решења, а не да доведе до решења нагомиланих проблема Срба и Албанаца и других на Космету… Целом свету је данас јасно ко је за дијалог, а ко против“, рекао је Ђурић, додајући да он Приштини ништа не вјерује.

Ђурић је рекао да се Београд нада да од међународне заједнице неће више виђети ћутање на овакве ствари које подривају друштвену климу између Срба и Албанаца.

„Са киме мисле о овоме да разговарају? Са Србијом сигурно не, јер Србија не прихвата диктат, ни уцене нити понижавање. Очекујем да ће међународне заједнице наћи за сходно да реагују на тај текст и укажу да ово није правац за дијалог. Можда је правац за нешто друго, а то друго не бих им саветовао да се тиме баве“, нагласио је Ђурић.

Он је додао да Београд сматра да оваква политичка платформа значи и намјеру у појединим политичким круговима међу Албанцима да можда другим средствима и начинима приступе рјешавању односа са Србима на Космету.

„Наша порука је била јасна, да свако ко угрожава безбедност Срба на Космету, угрожава општу безбедност у региону, и да је Србија посвећена заштити права и физичке безбедности и опстанка нашег народа на Космету“, рекао је Ђурић.

Не улазећи у стварне намјере приштинске платформе са „отровним редовима“, Ђурић је поручио да нико не треба да се игра са безбједношћу Срба на Космету и да Србија чврсто стоји иза њих.

Он је подсјетио да се у првој тачки тог документа наводи да је независност Косова и Метохије завршена ствар, те додао да читав документ говори да Приштина не жели да се договара са Београдом.

Подсјетивши да се у приштинској платформи наводи да нису спремни да разговарају о територијалном интегритету и суверенитету Косова и неповредивости територија јужне српске покрајине, Ђурић је оцијенио да те искључиве ставове нису прихватили ни УН нити већи дио човјечанства, без обзира што су неке утицајне западне државе признале Косово.

Ђурић је рекао да ова приштинска платформа наводи и лажну тврдњу да је 115 земаља признало Косово, иако се тај број драстично смањио.

„Поручујем им, ако је за њих Косово независно, за нас није. Не сматрамо да до договора и компромиса може да се дође тако што ћете унапред рећи да се воде само преговори о признању независности Косова“, рекао је Ђурић.

Он је навео да Србија има свој Устав, има Резолуцију 1244, опредјељење грађана Србије и да се држи међународног права, док Приштина у платформи говори о несталим особама, а колико јуче забранила је предсједнику српске Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу да се креће по Косову и Метохији.

Ђурић је оцијенио да цијели приштински документ обилује парадоксима и контрадикторностима, да говори о потреби да се казне одговорни Срби за ратне злочине, а ниједног свог ратног команданта припадника ОВК нису казнили за убиство и протјеривање 247.000 Срба и других неалбанаца са Космета, од којих је неколико хиљада убијено.

Он је нагласио да, за разлику од овог списка приштинских жеља, Србија остаје посвећена истинском дијалогу и рјешењу, али потребно је да Приштина прво укине таксе на српску робу и да прекине да гази основа људска права Срба на Космету.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар