Glavno RS i matica

Đurić: Srpski manastiri najbolji su dokaz čiji su Kosovo i Metohija

„SRPSKA KULTURNA BAŠTINA NA KiM ZASLUŽENO JE DEO SVETSKE“
  • „Pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovjekovno kulturno i duhovno nasljeđe na Kosovu i Metohiji osuđeni na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da nisu srpski

SRPSKI srednjovjekovni manastiri najbolji su dokaz čiji su Kosovo i Metohija, a svaki tvrdoglavi pokušaji falsifikatora istorije da ih otmu osuđeni su na propast, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao da su srpski srednjovjekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila i kakva je serija zločina, protjerivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovjekovno kulturno i duhovno nasljeđe na Kosovu i Metohiji osuđeni na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da nisu srpski.

„Zaista, pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo“, istakao je Đurić.

On je podsjetio da povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svjedoče da je u metosima živjelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ukazao da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo dio svjetske kulturne baštine, a da Albanci, ukoliko žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe.

Ne mislim da su Albanci, zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire, na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine“, poručio je Đurić.

1 komentar

  • Marko „Aco Srbine, 5:0“ Đurić je od pretupog otporaša, kome su slogane od četiri riječi morali nabijati motkom u šupak, preko rektalnog speleologa u bugojanskim jamama i, kako vidimo, i ve-ka-istoričara, dogurao do embahadora Srbije u SAD! To je odveć dovoljan dokaz da su, ne samo Srbija i Amerika, nego i cijeli svijet, nepovratno otišli u tri pičke materine .. da se više ne lažemo i da bar nazivamo stvari kako treba… da nam životima upravljaju najružniji i najgluplji među nama, retardirani, buljavi silovatelji, koji su imali tvrdu stolicu kad su bili mali, i da smo mi koji smo cijeli život proveli u nauci, zanatu i poštenom radu, zarađujući samo od svojih deset prstiju i ponešto sive mase, došli u situaciju da bespomoćno gledamo kako ovi, kojima između ušiju duva samo promaja, vade nabludjele alatke i meću ih gdje stignu i kome stignu, a da mi još ne znamo da li nam oči ispadaju od LED osvjetljenja u laboratorijama bez prozora, gdje se upinjemo da razvijemo algoritme za bolji prinos na njivi i brži dolazak ambulante, ili nam ispadaju jer nam neki buljavi „ambasador“ gura nabreklo spolovilo u stajni trap, da zadovolji nagon koji nije zadovoljio kad je bio vakat. I nije do nas, nismo mi ti koji hoće da siluju. Planeti definitivno treba jedan „hot reset“.

Klikni ovde da postaviš komentar