Главно РС и матица

Ђурић: „Војска Косова“ је илегална окупациона оружана формација на подручју Србије

НАГЛАСИО ДА ДРЖАВНИ ВРХ ИМА НА РАСПОЛАГАЊУ И МОГУЋНОСТ ДА ПРОГЛАСИ ОКУПАЦИЈУ КиМ
  • „Одлука о формирању војске има за циљ насилну промјену граница наше земље и нарушавање Уставом и међународним актима утврђеног положаја наше јужне покрајине… Такозвана војска Косова формира се уз јавну, непрекривену политичку, материјалну и логистичку подршку појединих држава које су прије двије деценије извршиле оружану агресију на нашу земљу, у току које су убиле хиљаде цивила, а својим дјеловањем су у претходном периоду, као и данас, најодговорније за ситауцију на КиМ“

ОДЛУКА о формирању војске Косова представља акт против мира и чин политичке агресије на нашу земљу, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

Како је рекао, одлука има за циљ да заокружи започети процес насилног одвајања дијела територије Србије и стварање албанске државе тзв. Републике Косово.

„Такозвана Војске Косова представља илегалну окупациону оружану формацију на подручју Србије“, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Државно руководству Србије формално-правно има на располагању и проглашење окупације на дијелу територије Србије, као и употребу оружаних снага о чему одлуку у складу са Уставом и законом може донијети предсједник Републике.

Према његовим ријечима, одлука о формирању војске има за циљ насилну промјену граница наше земље и нарушавање Уставом и међународним актима утврђеног положаја наше јужне покрајине.

„Све то у условима у којима управо због покушаја једностраног и насилног наметања статуса још увек није доступно компромисно решење за уређење односа Београда и Приштине“, рекао је Ђурић.

Он је додао да се такозвана војска Косова формира и уз јавну, непрекривену политичку, материјалну и логистичку подршку појединих држава које су прије двије деценије извршиле оружану агресију на нашу земљу, у току које су убиле хиљаде цивила, а које својим дјеловањем у претходном периоду и данас јесу најодговорније за ситауцију на КиМ.

Поручио им је да народ Србије никада неће заборавити њихово дјеловање и да њихову подршку тзв војсци Косова српски народ доживљава као дубоку увреду, која ће оставити трајне и неизбрисиве посљедице.

Подједнако се неће заборавити ни подршка ни пријатељство оних који су са нама били када је тешко – додао је Ђурић.

Позвао је грађане Србије, Албанце, Србе и све остале да не ступају у редове илегалне окупационе оружне формације тзв. војске Косова.

Како је рекао, кривична дјела против Устава и безбиједности Србије кажњива су вишегодишњим и строгим затворским казнама.

„Захтевамо од Кфора да не дозволи деловање тзв. нелегалне војске Косова и да исту разоружа и ситуацију вртати у оквире предвиђене резолуцијом 1244 . Све друго значило би директну подршку противправном деловању са циљем окупације и насилног одвајања дела територије Србије што је кажњиво по међународним и прописима Србије“, рекао је Ðурић.

Директор Канцеларије за КИМ каже да ће предсједник Србије заједно са владом и надлежним службама наставити да предузима цјелисходне и потребне уставом и законима утврђене кораке како би сачувао мир и безбједност и опстанак нашег народа на КиМ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар