Главно Федерација/БиХ

Додик амбасадорима из ЕУ у БиХ: Кампова за мигранте у Републици Српској неће бити

ОСТАЛА БЕЗ ОДГОВОРА ИНИЦИЈАТИВА ДА ЗЕМЉЕ ЕУ ПРИМЕ ДЕО МИГРАНАТА ИЗ БиХ

Фото: Самир Јордамовић/Anadolu Agency

  • Милорад ДОДИК: „Комшић је предложио да се на Вучјаку код Бихаћа формира нови центар за смјештај миграната. У суштини, видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију, а очекивали су да мигранти размјесте у неколико кампова широм БиХ. Став Републике Српске је јасан – Српска никакве кампове неће отварати“

БОСНА и Херцеговина није узрочник мигрантске кризе, али трпи велики притисак, казао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, након састанка са амбасадорима Европске уније који је одржан са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву.

„Свјесни су да је ситуација лоша, али да БиХ нема капацитета за рјешење кризе“, навео је Додик.

Амбасадори земаља чланица ЕУ у БиХ који су више од два сата провели у Предсједништву БиХ имали су и два захтјева.

Први је био да се мигранти са локалитета Липа пребаце у Биру гдје имају основне услове за боравак, док је други приједлог био да се мигранти расподијеле на територији цијеле БиХ, али је Додик то опет одбио.

„Нема никакве шансе за формирање мигрантских центара на територији Републике Српске“, био је категоричан Додик.

Поновио је и да мигранти –  због негодовања локалног становништва – упркос инсистирању европских званичника не могу бити враћени у Биру.

На састанку је било и других приједлога за рјешење, па је тако хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић предложио да се формира нови мигрантски центар у околини Бихаћа.

„Комшић је предложио да се на Вучјаку код Бихаћа формира нови центар за смјештај миграната. У суштини видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију, али оно што су очекивали да се по принципу неког равноправног третмана они размјесте у неколико кампова широм БиХ. Став Републике Српске је јасан, Српска никакве кампове неће отварати“, поновио је Додик.

Рекао је да су чланови Предсједништва БиХ од ЕУ тражили да и она прихвати дио избјеглица из БиХ и да јој на тај начин изађе у сусрет када је у питању рјешавање мигрантске кризе.

Предсједавајући Предсједништва се осврнуо и на средства која је ЕУ дала за рјешавање мигрантске кризе и рекао је да су само дио тих средстава добиле институције БиХ, а да је остало отишло у руке међународних организација за праћење миграција.

Тема састанка, поред мигрантске кризе био је европски пут БиХ, те је разговарано и о 14 приоритета Европске комисије.

„Није било никаквих условљавања од стране амбасадора“, рекао је Додик и нагласио да се БиХ тренутно налази у пат-позицији.

(извор: НН)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар