Главно Федерација/БиХ

Додик: ЦБ БиХ 15 милијарди КМ инвестирала у иностранству, умјесто да их уложи у домаће обвезнице

ОКО 11 МИЛИЈАРДИ ИНВЕСТИРАНО У ОБВЕЗНИЦЕ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА, ПРЕТЕЖНО ЊЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ
  • Милорад ДОДИК: Измјенама Закона о Централној банци БиХ могла би се омогућити куповина новцем из резерви домаћих обвезница и тако допринијети санирању енергетске кризе и подстицању привредне активности у БиХ. Ако сад није вријеме за тако нешто – када ће бити?

РПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Централна банка БиХ има више од 15 милијарди КМ инвестираних у иностранству, а тај новац би могао да се инвестира у домаће обвезнице и тако допринесе санацији енергетске кризе и уложи у друге привредне активности у БиХ.

– Централна банка БиХ има инвестираних више од 15 милијарди КМ у иностранству, од чега је око 11 милијарди КМ инвестирано у обвезнице европских земаља, највише у Њемачкој и Француској – рекао је Додик.

Додик је навео да су у посљедњих неколико година каматне стопе на то биле негативне, што значи да је Централна банка БиХ дала новац иностранству и да је још за то плаћала камату.

– Испада да Централна банка БиХ може финансирати друге државе, а само не може инвестирати у обвезнице БиХ и ентитета, чиме се шаље лоша порука инвеститорима – написао је Додик на Твитеру.

Девизне резерве, појаснио је, служе као покриће за КМ и уколико би нека од тих земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ, био би срушен монетарни систем БиХ.

Према његовим ријечима, Централна банка БиХ је од камата зарадила више од 500 милиона евра, што је за толико више него што је потребно за покриће КМ.

– Измјенама Закона о Централној банци БиХ могло би се емитовати конвертибилних марака и за тај новац купити домаће обвезнице те тако допринијети санирању енергетске кризе и уложити у друге привредне активности у БиХ. Ако сад није вријеме за тако нешто – када ће бити? – упитао је Додик

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар