Главно Федерација/БиХ

Додик: Инцко је обмануо Савјет безбједности УН, низ његових тврдњи се граничи са лажима

УКАЗАО ДА ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК НЕМА ПРАВО ДА СЕ БАВИ СПОРАЗУМИМА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА

Валентин Инцко

  • Навео да је са члановима Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем синоћ сатима безуспјешно покушавао да договори како да се покрене питање именовања предсједавајућег Савјета министара
  • Указао да СДА кочи формирање власти не само на нивоу БиХ већ и на нивоу Федерације БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је високи представник Валентин Инцко, представљајући редовни полугодишњи извјештај о стању у БиХ, „масовно обмануо“ Савјет безбједности УН износећи низ неистина о многим стварима у БиХ.

Он је истакао да је Инцко јуче изнио низ тврдњи које нису тачне и „граниче са лажи“ у погледу онога што предвиђа Дејтонски мировни споразум.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да Инцко нема права ни да се реферира на споразуме политичких странака у БиХ, што је јуче учинио, нити да оцјењује шта која странка треба да ради.

„Он нема надлежности за то. Дегутантно је и смијешно да он говори о споразуму који су потписале странке“, поручио је Додик.

Додик: Нема иницијативе да се успостави Савјет министара

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ситуација у вези са формирањем власти на нивоу БиХ остаје непромијењена и да нема иницијативе да се успостави Савјет министара.

Рекао је да је синоћ са члановима Предсједништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем безуспјешно покушавао да договори како да се покрене оно што је у надлежности Предсједништва, а то је питање именовања предсједавајућег Савјета министара.

Он је истакао да је неопходно да се формира Савјет министара и да се уваже ставови који су били изнесени од Европске комисије, која није поставила питање чланства у НАТО-у, подсјетивши да ни пет земља чланица ЕУ није у чланству НАТО-а.

„Када први пут предате Годишњи национални програм /АНП/, кретање ка НАТО-у, ви сте се одлучили за чланство у НАТО-у“, рекао је Додик, поновивши да је одлука Републике Српске да не подржи улазак у НАТО и да нико из Српске нема право да подржи улазак БиХ у тај савез.

Додик је поручио да он више неће иницирати разговоре о формирању власти.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, указао је на то да СДА кочи формирање власти на нивоу и ФБиХ и БиХ, те напоменуо да је немогуће одржати тезу о блокадама у БиХ, а постоји неријешен проблем на нивоу ФБиХ.

Он је додао да чињеницу да је БиХ „парализована“ по свим важним питањима доказује и мигрантска криза, наводећи да је и на данашњој сједници Предсједништва од Савјета министара у техничком мандату затражен конзистентан план за рјешавање проблема са мигрантима.

Додик је подсјетио да је до сада тај план од Савјета министара у техничком мандату затражен три пута, да буде достављен у року од седам дана, и да то није учињено.

„Ни након ранијих захтјева од Савјета министара никада није стигао одговор, нити било какав извјештај и зато смо данас опет затражили да нам достави конзистентан, спроводив план који ће да одговара уставном поретку“, каже Додик.

Он је оцијенио да Савјет министара у техничком мандату нема ни жеље ни хтијења да одговори Предсједништву, као највишем органу.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар