Главно Федерација/БиХ

Додик: „Инцков закон“ неће важити, а Српска ће осигурати поштовање својих закона

ЧАК И АКО УСТАВНИ СУД БиХ – ПО НАВИЦИ – НАШ ЗАКОН ПРОГЛАСИ НЕВАЖЕЋИМ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да ће Република Српска поштовати своје законе, те да не прихвата закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, што је показала и доношењем Закона о непримјењивању одлуке бившег високог представника.

Додик је поручио да нико нема право да намеће законе, те да је апсолутно неприхватљиво да такав закон буде наметнут.

– Још важнија је имплементација. Уставни суд Републике Српске је рекао да је то у реду, прихватили смо процедуру. Вјероватно ће то доћи до Уставног суда БиХ, који ће по инерцији све што је донесено у Републици Српској сматрати неважећим, али ја морам да поручим да ће закон који је усвојила Народна скупштина Српске важити. Након тога, нема потребе да поново идемо у НСРС – рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска обезбиједити поштовање својих закона.

У Републици Српској 13. октобра 2021. престају да важе измјене Кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

У Службеном гласнику објављен је Указ којим је предсједница Српске Жељка Цвијановић прогласила Закон о непримјењивању одлуке високог представника, којом се доноси закон о допуни Кривичног закона БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар