Главно Федерација/БиХ

Додик: Ко не буде поштовао одлуке Скупштине РС – од 1. јануара ће кривично одговарати

ИЗМЈЕНЕ У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ, А ОБАВЕЗИВАЋЕ ПРЕДСТАВНИКЕ РС У САРАЈЕВУ
  • Представници Српске у Сарајеву не могу гласати по своме. Бирани су у Српској и имају одговорност према својој изборној бази. Ако мисле да нешто није у интересу Српске, онда нека траже став републичких институција
  • Наравно да ћемо славити Дан Републике – 9. јануар. Никога тиме не вријеђамо, али на политичке одлуке се мора одговорити политички. Немогуће је да у Уставном суду сједи Македонка и пресуђује да 9. јануар, зато што је и вјерски дан, не може бити Дан Републике, а код ње је Илиндан државни празник. Како то објаснити него политиком?!“
  • Доказ за то каква је БиХ држава јесте да 11 мјесеци нема буџета заједничких институција и неће га бити ни идуће године ако се овако настави. Овдје су странци свјесно оставили могућност привременог финансирања које може да траје десет година. БиХ јесте привремена ствар и њој одговара термин привремено финансирање

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће приједлог измјена Кривичног законика Републике Српске којима ће бити уведена одговорност за непоштовање одлука Народне скупштине Српске наредних дана бити готов, те вјероватно ступити на снагу од 1. јануара.

„Залагаћу се за то. Поучени свиме што се дешава и што се дешавало, сви морају да се у вези са важним питањима за Републику врате у Народну скупштину ако хоће да имају став и дјелују на нивоу БиХ. Представници Српске у Сарајеву не могу гласати по своме. Бирани су у Српској и имају одговорност према својој изборној бази. Ако мисле да нешто није у интересу Српске, онда нека траже став републичких институција“, рекао је Додик за АТВ.

Говорећи о сталном скидању Нацрта годишњег националног програма за чланство у НАТО са дневног реда сједнице Савјета министара у техничком мандату, Додик је рекао да СДС не смије да иде даље од тога и да им је лакше да то скину са дневног реда него да гласају против и одбаце то питање.

Додик је истакао да је то питање било на дневном реду и прије посљедњих избора, те да је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић тражио да то не буде тада разматрано јер би Додик могао да искористи да их напада, па да изгубе изборе, те рекао да ће то они завршити послије, а ако не стигну, да то ставе Додику у руке.

„То је типично Иванићево понашање. Онда је гласао за Стратегију спољних послова у којој је у суштини прихваћен пут ка НАТО-у. Зато они то стално скидају са дневног реда“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, тај документ није предложио нико од овлаштених предлагача и такав случај је био и на сједници Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да би волио да су то ставили на дневни ред, али да су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић то скинули јер су знали да ће он гласати против и посегнути за виталним националним интересом.

„Видјело се да ја то могу и хоћу, те да нећу оклијевати да посегнем за виталним националним интересом ако је нешто у интересу Српске. За сваког, осим СДС и ПДП, важно се враћати у Народну скупштину Републике Српске која је мјесто за доношење коначне и обавезујуће одлуке за све. То је гаранција да нико не може да буде прегласан“, каже Додик.

Мјесец и по дана након што је посегао за виталним ентитетским интересом у вези са Пељешким мостом, подсјетио је Додик, Српска је добила сагласност Хрватске за почетак изградње моста на Сави код Градишке, што је Републици Српској потребно и што је њен интерес.

Неуставног дјеловања представника Српске у Сарајеву и некоординације са Српском, истакао је Додик, има и у вези са мигрантском кризом.

„Наши људи су покушали да дисциплинују Српску и да јој наметну мигрантске центре. Цијела Република је рекла да не жели те центре, а кадар из Српске у Савјету министара је то стално враћао на дневни ред. Република Српска не жели да види војску на граници са Србијом, али они у Савјету министара гласају за то да треба да се изведе војска на границу. У Уставу пише да безбједносне снаге једног ентитета не могу да пређу на територију другог без сагласности тог ентитета, а они заговарају и ту причу и руше Устав. То овима у Сарајеву одговара“, упозорио је Додик.

Он је подсјетио да понуда Српске да буде појачана бројност њене полиције на граници није прихваћена и остао је захтјев за извођење војске или да полиција из Федерације БиХ буде распоређена на територији Републике Српске.

„Зато смо дошли до тога да је граница порозна, спекуланти прихватају мигранте и за новац их транспортују из Србије у БиХ. То је плод политике Шаровића и људи око њега, а не СДС-а који је државотворна партија у којој има одличних људи који су очајни због те ситуације“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, иза тога стоје само они који имају директну корист од тога што ради Шаровић, а патриота и члан СДС сигурно није за ту политику јер она урушава основне идеје СДС из времена када је била општенародни покрет.

„То уништава Шаровић, који је доведен на мјесто предсједника СДС да би могао ово да ради јер се то од њега очекује. Његово пуштање из затвора скупо кошта Српску“, нагласио је Додик.

Коментаришући ставове Савјета за спровођење мира у БиХ о закључцима посебне сједнице Народне скупштине и могућностима страног интервенционизма у вези са тим, Додик је рекао да са њихове стране може доћи до политичког притиска или избјегавања на састанцима.

„Они нама, који се не уплићемо у њихове ствари, говоре шта ми треба да радимо. Када кажемо да то није у нашем интересу, праве читав систем казни, љутње или предузимања неких мјера. То је сада ослабило и индикативно је да Бошњаци позивају високог представника да дјелује. Нека проба да користи бонска овлашћења, па да видимо шта ће урадити. Ко је спреман да прихвати то што он каже? Шта, ако он каже `смјењујем Милорада Додика`, а шта ако ја нећу? И да видимо куда ћемо изаћи“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, нико, па ни Уставни суд БиХ, не може политички одлучивати и одређивати да ли је 9. јануар Дан Републике, јер Српска у том погледу јединствено дјелује.

„Наравно да ћемо славити Дан Републике – 9. јануар. Никога тиме не вријеђамо, али на политичке одлуке се мора одговорити политички. Немогуће је да у Уставном суду сједи Македонка и пресуђује да 9. јануар, зато што је и вјерски дан, не може бити Дан Републике, а код ње је Илиндан државни празник. Како то објаснити него политиком?!„, каже Додик.

Говорећи о раду Предсједништва БиХ, Додик је истакао да су рјешавали многа питања техничке природе, али да о кључним темама нема разговора.

„Доказ за то каква је БиХ држава јесте да 11 мјесеци нема буџета заједничких институција и неће га бити ни идуће године ако се овако настави. Овдје су странци свјесно оставили могућност привременог финансирања које може да траје десет година. БиХ јесте привремена ствар и њој одговара термин привремено финансирање“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска политички и економски стабилна и да ће таква и остати.

„Наша главна политика је политика повећања. СНСД је прије мјесец и по дана саопштио јавности на који начин ће ићи повећања плата од пет до 20 одсто с циљем да буду повећане најниже зараде. Морају и радници у реалном сектору добијати веће плате. Одбићемо сваки приговор пословне заједнице да им одоше људи. Нека их плате, па неће одлазити. Ми ћемо учинити све да омогућимо да дио тога падне на терет државе, али ће и пословни људи морати да жртвују дио своје добити да би појачали стандард становништва“, поручио је Додик.

Он је истакао да Српска наредне године неће имати привредни раст од пет одсто који би сви вољели, већ између два и три одсто јер ни спољне околности нису позитивне, с обзиром на то да је могућа рецесија у Европи што утиче на извозно оријентисану домаћу индустрију.

Додик: Владајућа коалиција функционише, ПДП ће се још осипати        

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је стање у владајућој коалицији у Републици Српској добро и да она функционише јер је одржава јединствена идеја о снажној и успјешној Српској, док ће опозициони ПДП наставити да се осипа и остати без знатног броја важних људи.

„Чак ни они који нас не воле не могу да избјегну да кажу да власт у Републици Српској функционише. Наравно да не стигнемо све да урадимо и да има проблема, али они нису онакви каквим их приказују неки из опозиције“, истакао је Додик.

Он је за АТВ рекао да су односи са ДНС-ом оптерећени разним питањима, али је веома јасно да коалиција функционише.

„Са ДНС-ом смо разговарали неколико пута и сматрам да смо се разумјели“, изјавио је Додик.

Он је нагласио да све политичке партије имају унутрашње проблеме, осим СНСД-а, у којем их, како истиче, неће ни бити.

„У клубу посланика СНСД-а нема дисонантних тонова, када се договори политика она се спроводи. Знамо из ког разлога је дошло до цијепања ДНС-а. Они покушавају да се консолидују, ми то уважавамо, али нисмо спремни да прихватамо да се у вези са постављењима све заврши, а онда се не поштују базичне политике. Али, тако функционише политички живот и нема ту ништа неприродно“, истакао је Додик.

Коментаришући тврдње да је учествовао у цијепању ПДП-а из којег је проистекла нова странка ПДП 1999 чији је лидер Синиша Ђорђевић, Додик је рекао да са Ђорђевићем није имао такав контакт и да су спекулације саставни дио политике.

„Одбрана Бореновића и осталих је базирана на неистини. Они морају да објасне зашто код њих постоје незадовољни људи који желе да формирају изворни ПДП. То значи да је основна идеја издана и да не функционише, него функционише нека друга коју је неко наметнуо са стране“, каже Додик.

Према његовим ријечима, информације којима располаже говоре да осипању ПДП-а није крај.

„Они ће остати без знатног броја људи и то јаких имена, не зато што су изгубили однос према ПДП-у, него због тога што њихово руководство не спроводи њихове политике и упорно прави грешке“, оцијенио је Додик.

Он је навео да ПДП мора да буде везан пупчаном врпцом за СДС јер никада не може ојачати да буде друга или трећа партија по снази у Српској.

„ПДП мора да се веже за јаче од себе. Једно вријеме су били са нама па су напустили јер је речено /Младену/ Иванићу да ће отићи у затвор ако не напусти СНСД. Онда је Иванић извукао ПДП из коалиције са СНСД-ом, отишли су са СДС-ом и видимо епилог. Управо му је Ђорђевић био адвокат и он може да то потврди“, нагласио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар