Главно Федерација/БиХ

Додик: Косово* не признају ни Србија ни БиХ – остаће у вакууму

„ОД ИНСТИТУЦИЈА НА НИВОУ БиХ КОРИСТИ НЕМАЈУ НИ СРПСКА НИ ФЕДЕРАЦИЈА БиХ“
  • Поводом оптужби да се „додворава Америци“, српски члан Предсједништва БиХ рекао: „Откад сам на црној листи САД одморио сам се и конституисао додатно своје политичке ставове. И веома сам одлучан да те ставове браним“
  • Оцијенио да би Ђукановићу било најбоље да се за двије године по истеку мандата повуче из политике, а Црну Гору да остави демократским процесима који ће је довести до нових структура власти и ојачати је
  • Поновио оптужбе на рачун предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца да ради у интересу изопштених центара моћи и страних сила. Додао да и ОБА ради у интересу политичког Сарајева и неких страних служби, те да од те агенције, за све вријеме откад је члан Предсједништва БиХ, није добио никакву релевантну информацију
  • Открио да је замјенику помоћника државног секратара САД Метјуу Палмеру рекао да у Сребреници није био геноцид и да Срби нису били агресори. Нагласио је да нема будућности за Србе под плаштом НАТО

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Србија није признала самопроглашено Косово, нити ће оно бити признато од БиХ.

„То је веома јасно. Косово ће остати у том неком вакууму у којем трпи подршку земаља које су га и створиле као наводно независну државу, а у суштини без већинске воље у УН да буде верификовано као међународно признато“, рекао је Додик за РТРС.

Он је нагласио да Косово нема већину земља у УН које гласају за то, да је далеко од те већине и да је очигледно да ће бити још мањи број земаља које су га раније подржале.

Додик је истакао да је у споразуму у Вашингтону потписано оно што је званично рекао Београд.

Када је ријеч о приједлогу да Амбасада БиХ из Тел Авива буде премјештена у Јерусалим, Додик каже да ће о томе бити расправљано на Предсједништву БиХ.

Наводећи да је Република Српска формирала своје Представништво у Израелу и лоцирала га у Јерусалим, Додик је истакао да се Српска јасно опредијелила да подржава израелску државу и да је логично да треба наставити са афирмацијом тог интереса да се Јеврејима да значај у смислу чињенице да се премјести Амбасада.

„Ако то Бошњаци неће, ова двојица бошњачких чланова Предсједништва БиХ, онда ок, онда немамо формалну одлуку, али моја улога јесте да покушам. Ми мислимо да би то нама помогло и зато то и предлажем“, рекао је Додик.

У вези са коментарима да је ријеч о покушајима додворавања Америци, гдје је на црној листи, Додик каже да се откад је на црној листи одморио и конституисао додатно своје политичке ставове.

„И веома сам одлучан да те ставове браним“, поручује Додик.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори, Додик је рекао да је од почетка независности црногорска власт ишла у то да девалвира српски положај и српски народ, а да је као доказ мултиетичности покушала да приграби подршку Албанаца, Бошњака, Хрвата.

„Све је то легитимно, али то су маргиналне политичке групе, више у функцији националне мањине него што су могли да имају статус конститутивности, а Срба је према посљедњем попису било 28 одсто, а српским језиком је говорило, кажу, 60 одсто људи“, навео је Додик.

Он каже да се у Црној Гори чинило све да се ојача прича о црногорској нацији, да је очигледно да је њихов политички одраз био антисрпски и да је најбољи доказ за то закон који су донијели о слободи вјероисповијести.

„Срби нису могли да буду запослени, шиканирани су, измислили су неку причу о неком државном удару да би се направили избори, па су и тај ресурс потрошили, па су дошли до тог фамозног закона о томе да отимају имовину Српској православној цркви, правећи неку нову црногорску цркву“, навео је Додик.

Додик је подсјетио да је у Народној скупштини Српске тражио да се подржи његова одлука као српског члана Предсједништва БиХ да Мило Ђукановић не дође у БиХ јер је путем закона скрнавио интересе СПЦ и српског народа.

„Тиме смо јасно рекли свој однос према томе“, рекао је Додик и напоменуо да су неки из опозиције у Српској гласали против његовог изјашњења, односно сматрали су да Ђукановић треба да дође у том тренутку у БиХ, да би тада заједно са сарајевском чаршијом још више оплео по српском националном и државном интересу.

Додик је изразио увјерење да ће ова нова структура у Црној Гори направити добар план који ће омогућити стабилност.

Он је оцијенио да би Ђукановићу било најбоље да се за двије године по истеку мандата повуче из политике, а Црну Гору да остави демократским процесима који ће је довести до нових структура власти и ојачати је.

БиХ изложена недемократским интервенцијама

Додик је рекао да је БиХ створена Дејтонским мировним споразумом, али да је све вријеме изложена непримјереним и недемократским интервенцијама високог представника и међународне заједнице, што се јасно види у досадашњим потезима ОХР-а, Уставног суда БиХ или недејтонског инсталирања нових институција.

„Ја сам погрешна адреса за питање о стању у политичком Сарајеву јер се тамо мало задржавам. Од тих институција на нивоу БиХ користи нема не само Република Српска, него ни Федерација БиХ“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је поновио оптужбе на рачун предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца за кога је рекао да ради у интересу изопштених центара моћи и страних сила.

Он је додао да и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) ради у интересу политичког Сарајева и неких страних служби, те да од те агенције, за све вријеме од кад је члан Предсједништва БиХ, није добио никакву релевантну информацију.

Додик је подсјетио да над ОБА-ом већ годину дана нема парламентарног надзора, а да директор те агенције Осман Мехмедагић крије своју диплому, проглашавајући је „службеном тајном“.

Српски члан Предсједништва БиХ снажно се успротивио понашању неких политичара који свој рад заснивају на директној и безусловној сарадњи са страним амбасадама.

Он је изразио сумњу да ће БиХ икада испунити 14 закључака Европске комисије.

Према његовим ријечима, нико не треба ни да се нада, нити да прижељкује да ће Република Српска нестати, јер је то узалудно очекивати.

„Дејтон је знатно оскрнављен акцијама високог представника и америчке администрације, а у томе су значајно учествовали и неки бивши бошњачки политичари. БиХ треба да се врати изворним дејтонским принципима, иначе Република Српска нема шта да тражи у таквој немогућој политичкој творевини“, категоричан је Додик.

Он је навео да је јасно рекао замјенику помоћника државног секратара САД Метјуу Палмеру да у Сребреници није био геноцид, а да су на данашњи дан 1995. године извршени најжешћи напади НАТО авијације који је против српског народа користио осиромашени уранијум, без икаквог легитимног одобрења међународних надлежнх организација.

Према његовим ријечима, нема будућности за Србе под плаштом НАТО.

Додик је енергично одбацио све примједбе и инсинуације да су Срби били агресори током посљедњег трагичног сукоба у региону.

Говорећи о епидемији вируса корона, Додик је рекао да је од почетка радио на томе да се помогне да се заштити здравље људи и сачувају привредне активности.

„Стање у Републици Српској тренутно је усложњено епидемијом вируса корона, али је актуелна власт успјела да се одупре такозваном шпанском или италијанском сценарију, захваљујући изузетним напорима људи у нашем здравственом сектору. Сектор здравства у Српској спреман је да одговори изазовима епидемије, али проблем представља пад прозводних акитивности“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар