Главно РС и матица

Додик: Криво нам је што фирме из Србије представништва отварају у Сарајеву

„ПЛАЋАЊЕМ ПОРЕЗА ПОМАЖУ ФБиХ, А 98 ОДСТО РОБЕ ПРОДАЈУ У СРПСКОЈ“
  • „То нама ипак не смета да купујемо робу из Србије. Иначе, нема шансе да нека фирма из Хрватске да своја права за заступање или да формира сједиште у Сарајеву, а не на простору гдје живе Хрвати
  • Етничко чишћење, убиства и ратни злочини против Срба нису процесуирани ни у Хрватској, ни у Хагу, зато што је та операција била спонзорисана од једне америчке компаније /пензионисаних америчких официра/. Тако Американци раде. Узму пензионисане официре, па они направе фирму, а онда дођу и управљају неким војним операцијама у неким земљама далеког свијета. Наравно, то има прећутну подршку Стејт департмента, који, ако дође до нечега што није достојно, каже да нема ништа с тим
  • Појаснио је да „српски свијет“ није само прича о територијалном окупљању, како то своде непријатељи, већ је то „вриједносни свијет“, онај који се окупља и живи и на Новом Зеланду и у Америци и упражњава српску културу, језик, писмо, вјеру
  • БиХ је показала да не може да функцкнише, а странци покушавају да осигурају да се ту живи заједно, али то не може, што се коначно мора и рећи. Једино рјешење је да се народи у БиХ разиђу, направе три независне државе у БиХ, и егзистирају у оквиру међународног права. Ова нерашчишћена ситуација акумулира незадовољство

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је незадовољство што фирме из Србије отварају представништва и сједишта у Федерацији БиХ, а не у Српској, те истакао да је Република Српска веома заинтересована да се прикључи иницијативи „Отворени Балкан“.

Додик је подсјетио да је Србија највећи партнер Српске у економији, да се 98 одсто робе продаје у Српској упркос томе што су многе фирме из Србије формирале своја сједишта у Сарајеву, јер у ФБиХ нико неће да купује производе из Србије.

То истичем, зато што је нама важно, јер сједиште фирме детерминише плаћање пореза. На неки чудан начин фирме из Србије побољшавају финансијску ситуацију у ФБиХ, а нас дегардирају у томе. Али, то опет нама не смета да купујемо робу из Србије“, изјавио је Додик за Прву ТВ.

С друге стране, додао је, нема шансе да нека фирма из Хрватске да своја права за заступање или да формира сједиште у Сарајеву, а не на простору гдје живе Хрвати.

Он је нагласио да свако има право да своју економију усмјерава како мисли да треба, али да говори да су Срби у Републици Српској највећи купци робе из Србије и да никада нису рекли да ће да бојкотују ту робу која долази из Сарајева.

Али, помало нас боли јер 98 одсто роба које фирме из Србије извозе у Сарајево, продају у Републици Српској“, додао је Додик.

Додик је поновио да је позиција Републике Српске да се укључи у мини-шенген, односно иницијативу „Отворени Балкан“, у којој су Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, да је на тој тачки инсистирао и на Предсједништву и да су донијели одлуку да се уђе у тај процес.

Али, то опструишу Бошњаци и дијелом Хрвати. Тако да ми пропуштамо прилике да се укључимо у све то“, рекао је Додик и додао да БиХ неће моћи да користи практичне предности које се већ виде.

Додик је рекао да је тај мини-шенген одлична идеја и да мисли да је предсједник Србије Александар Вучић то веома добро конципирао и развио, као и да је веома важно да се очува тај концепт и да се и Српска томе придружи.

Наравно да је спољна економска политика у надлежности БиХ, али ћемо покушати да нађемо неки начин, рекао је Додик.

Додик: Нећемо прећутати етничко чишћење и убиства

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска и Србија неће прећутати да су у „Олуји“ била убиства, да је то етничко чишћење Срба, а да злочини из те акције бити нису процесуирани јер је ту операцију спонзорисала једна америчка компанија.

Додик је рекао за ТВ Прва да Србија и Република Српска не смију славодобитне процесе у Хрватској поводом обиљежавања војне акције „Олуја“ прећутати и морају рећи да је то било страдање, да су ту била убиства и је била етничко чишћење Срба из Хрватске.

Ми то увијек кажемо. То је сјећање на једно велико страдање“, рекао је Додик, наводећи да ни 26 година након „Олује“, нема помака када је ријеч о тој акцији јер је Хрвати славе као побједу, а Срби као своје страдање на простору Хрватске.

Он је навео да је био свједок егзодуса обичних људи, изгубљених живота, који су имали само трактор или неку приколицу или расходовани „стојадин“.

Према његовим ријечима, етничко чишћење, убиства, ратни злочини против Срба нису процесуирани ни у Хрватској, ни у Хагу, зато што је та операција била спонзорисана од једне америчке компаније /пензионисаних америчких официра/.

„Тако Американци раде. Узму пензионисане официре, па они направе фирму, а онда дођу и управљају неким војним операцијама у неким земљама далеког свијета. Наравно, то има прећутну подршку Стејт департмента, који, ако дође до нечега што није достојно, каже да нема ништа с тим“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Александар Вучић доласком на власт иницирао обиљежавање страдања Срба у „Олуји“ 4. августа и да се у тим првим данима у име Србије, што је било потребно, извинио тим људима од којих су многи остали у Србији.

Додик је напоменуо да у Хрватској, која је чланица ЕУ, Србима није враћена имовина, а да је с друге стране Република Српска натјерана да свим предратним корисницима друштвених станова призна статус власника.

„И сви су они, без обзира гдје су отишли у Америку, Канаду, могли да откупе тај стан. Већина је то и урадила, а Срби су извлачени из таквих станова и никада им није враћена та имовина“, истакао је Додик.

Он је додао да Србима у Хрватској нису враћене ни куће ни имовина укњижена на њих, а многе су девастиране и никада нису поправљене. „Тамо се вратио мали број наших људи, који и даље немају слободу“, рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је обавеза Србије да се бави одбраном те слободе и оног што се помиње у посљедње вријеме – прича о „српском свијету“.

Он је појаснио да „српски свијет“ није само прича о територијалном окупљању, како то своде непријатељи, већ је то „вриједносни свијет“, онај који се окупља и живи и на Новом Зеланду и у Америци и упражњава српску културу, језик, писмо, вјеру.

Додик: Са Вучићем о конкретној помоћи Српској и пројектима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће након наметања закона о кажњавању негирања геноцида од високог представника у БиХ једна од тема данашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем бити питање конкретне подршке Србије Републици Српској.

„Између осталог и то ће бити тема. Али основна тема је наметање закона, а не сама садржина која је интригантна и важна“, рекао је Додик за Прву ТВ.

Он је поновио да је термин овог састанка раније договорен и да је дуго година резервисан, јер увијек 4. августа званичници Српске и Србије заједно обиљеже страдање српског народа у Хрватској.

„Сматрали смо и да тог дана и сада одржимо састанак на највишем нивоу државних руководстава Српске и Србије. Имамо о много чему да говоримо“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Србија била веома ангажована у помоћи у инфраструктурним пројектима у Српској, те подсјетио да је јуче био у Брчком, гдје је завршен један вртић који ће се звати „Београд“ и за који треба да се договоре када ће га промовисати, а разговараће се и о другим заједничким пројектима као што су ауто-пут, аеродром, хидроелектране.

Додик је напоменуо да Србија има јасан став, а то је да подржава Дејтон, те да је и Вучић неколико пута говорио да је против било каквог наметања закона и прије него се то десило.

„Мораћемо да предсједника и људе у Србији упознамо о детаљима свега тога, јер је нама неприхватљиво да неко, неизабрани странац може да намеће било какав закон“, рекао је Додик и оцијенио да је то вјероватно неки лакмус-папир да се види како то може да дјелује, али да је одговор Републике Српске био снажан и јединствен.

Он је истакао да је важно да у Српској нема ниједног проблема о заједничком наступу у вези са одговором на таква питања, те подсјетио да се то огледа у чињеници да представници Српске неће да раде у заједничким институцијама док се не ријеши питање наметања закона, али и питање приче о геноциду у Сребреници.

Поновио је да је БиХ показала да не може да функцкнише, а да странци покушавају да осигурају да се ту живи заједно, али не може, што се коначно мора и рећи.

Додик сматра да је једино рјешење да се народи у БиХ разиђу, направе три независне државе у БиХ, и егзистирају у оквиру међународног права. „Све то значи већи степен гаранције мира, ако будемо посебна држава. Ова нерашчишћена ситуација акумулира незадовољство“, рекао је Додик.

Он је рекао да међународни глобалистички и либерални фактор стално гура ту причу да се мора живјети заједно у БиХ, али да нигдје не пише да неко може да дође приватним аутомобилом, ушета у БиХ и каже. „Ја сам високи представник, ја ћу наметати овдје закон“.

Додик је поновио да је одлазећи високи представник Валентин Инцко обавио свој посао, пошто му је отац био официр Гестапоа и васпитан је на тој причи, али да ништа није добио дестабилизацијом БиХ осим тапшања муслимана.

Било му је, како је рекао, интересантно гледати пријем за Кристијана Шмита, који се лажно представља као високи представник, те подсјетио на описе из ранијег времена, када је у Травник долазио везир, а у Сарајеву су тим поводом организовали скакање на главу у Миљацку.

„Тај пријем ме подсјетио на тако нешто. Долази странац да управља вашим животима, земљом, а ви то поздрављате“, закључио је Додик.

Хвала Лазанском за све што чинио за Српску и српски народ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Мирослава Лазанског, истичући да га је веома потресла вијест о његовој смрти.

Са великом тугом сам примио вијест о смрти великог човјека и изузетног новинара, а прије свега мог пријатеља“, истакао је Додик.

Он је истакао да је Мирослав Лазански био велики пријатељ Републике Српске у коју је радио долазио и промовисао је широм свијета, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Хвала му за све што је чинио за српски народ и нека му је вјечна слава“, наве је Додик у телеграму саучешћа.

Новинар, писац и војнополитички коментатор Мирослав Лазански преминуо је у 71. години у Београду.

Смрт га је затекла на мјесту амбасадора Србије у Руској Федерацији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар