Главно Федерација/БиХ

Додик: Они који су стварали Републику Српску имају највише права да брину за њу

У РАКЕЛИЋИМА ОБИЉЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ЧЕТВРТОГ БАТАЉОНА 43. ПРИЈЕДОРСКЕ БРИГАДЕ
  • Градоначелник Приједора Слободан ЈАВОР: Град из године у годину повећава средстава из буџета за борачке категорије. То је најмање што можемо да урадимо. У мени имате пријатеља и врата су широм отворена за све вас, за било који проблем

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Ракелићима код Приједора да треба његовати сјећање на борце који су дали своје животе како би српски народ на овим просторима осигурао слободу и да они који су стварали Републику Српску имају највише права да брину за њу.

„Српски народ је слободарски и као такав гаји оно што су нам са Запада наметнули – сјећање. Ми веома добро памтимо и знамо какву смо жртву поднијели”, рекао је Додик новинарима у Ракелићима, гдје је присуствовао обиљежавању 30. година од формирања Четвртог батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде.

Додик је навео да су борци дали допринос напорима да српски народ осигура своју слободу на овим просторима и да за то жртвовали своје животе.

“Ред је да се тога увијек присјетимо и да никад не заборавимо њихова страдања. Овдје сам да све охрабримо у увјерењу да је Република Српска незаобилазна”, истакао је Додик.

Он је додао да је јуче у Бијељини разговарао са некадашњим командантима јединица из скоро читавог мајевичког и семберског краја који су веома заинтересовани за судбину Републике Српске.

“Драго ми је да сам са њима размијенио искустава и чуо шта очекују”, додао је Додик.

Припадник Четвртог батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде Миленко Малић рекао је да ова бригада била на бројним ратиштима, почевши од Славоније, читаве БиХ, садашње Републике Српске, гдје је у добром дијелу била и ударна јединица.

“Из наше јединице је погинуло 37 бораца, а са овог простора одакле је батаљон попуњаван – 99 погинулих”, рекао је Малић и додао да су породицама погинулих и преминулих бораца данас уручене захвалнице које су симболичан знак пажње.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор у обраћању окупљенима рекао је да град из године у годину повећава средстава из буџета за борачке категорије.

“То је најмање што можемо да урадимо за све вас. У мени имате пријатеља и врата су широм отворена за све вас, за било који проблем”, поручио је Јавор и додао да Срби сада више него икад треба да покажу чувено српско јединство и достојанство.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Приједор Драгослав Кабић рекао је да је из Ракелића највећи број војника био у 4. батаљону 43. моторизоване бригаде и да је то једна од елитних јединица Војске Републике Српске.

“Оно што ја могу рећи као учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, додуше као припадник 5. козарске бригаде, јесте да је веома важно његовати и успомену на традицију и све ове погинуле борце и одати им призанање”, навео је Кабић.

Он је позвао младе да се упознају са историјским догађајима у Одбрамбено-отаџбинском рату и наставе да његују традицију, јер је то веома важно због чињенице да је на овом простору увијек нека турбуленција.

Код Цркве Свете Тројице у Ракелићимa служен је парастос и положени су вијенци на спомен-плочу посвећену погинулим борцима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар