Главно Федерација/БиХ

Додик: Поново се отвара проблем Српске јер Србија неће рјешавати проблем Косова како је Запад наумио

„БиХ НЕМА ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА – КРИСТИЈАН ШМИТ СЕ ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉА“
  • Шмит је нелегитимно изабран за високог представника како би у БиХ створио што гору ситуацију и да би људи наставили да напуштају ове просторе и одлазили у Њемачку да буду мануелна радна снага
  • Српска ништа не опструише, јер њени политички представници нису изашли из органа БиХ, већ су навели да неће одлучивати у органима БиХ. Проблематизују Републику Српску а Федерација БиХ нема изабрану Владу три године и у том ентитету не може ништа да функционише без посредовања међународне заједнице
  • Високи представник је давно завршио мандат у БиХ и он је по свим процјенама требало овдје да буде само годину дана. Високи представник се 20 година лажно представљао као високи представник међународне заједнице у БиХ, а он је међународни представник страна потписница Анекса 10
  • „Поносан сам на Народну скупштину и предсједнике политичких партија из опозиције и власти у Српској, јер су имали довољно сазнања да препознају опасност тренутка који је створен на овај начин. Највећи залог ове наше борбе је политичко јединство. Ако имамо то имаћемо и снагу. Шта год било појединцима, а вјерујем да сам први ако буде неког одстрјела… Ја ћу издржати!
  • БиХ неумитно на путу разлаза на који су је поставиле западне земље кршењем међународног права и самовољом

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не постоји високи представник у БиХ и да се Кристијан Шмит лажно представља.

Шмит је неизабрани странац који се овдје лажно представља да је високи представник без мандата страна потписница Анекса 10 који уводи високог представника кроз дејтонски систем у БиХ“, рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик је истакао да нема обавезу да буде у Предсједништву БиХ и да се састане са Шмитом, јер се појављује као лажно представљени високи представник.

Да се Шмит појавио у Предсједништву БиХ као бивши посланик њемачког парламента или бивши савезни министар кога као пријатеља ових простора интересује ситуација у БиХ ја бих данас био тамо“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да му није јасно кога представља Шмит и ко је њему у име БиХ дао мандат да вуче БиХ у ЕУ, јер су европске интеграције постављене на свој пут и дошло се до тога да се требају испунити неки услови да би се добио кандидатски статус.

Усвојен је механизам координације који јасно предвиђа и на који начин се требају договарати различити нивои власти у вези европског пута“, рекао је Додик.

Он је истакао да је европски пут ствар људи у БиХ, а не високог представника, истичући да начин на који они то воде показује да они неће БиХ на европском путу.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да Република Српска ништа не опструише, јер њени политички представници нису изашли из органа БиХ, већ су навели да неће одлучивати у органима БиХ.

Додик истиче да се проблематизује Република Српска и поред чињенице да Федерација БиХ нема изабрану Владу три године и да у том ентитету не може ништа да функционише без посредовања међународне заједнице.

Он је подсјетио да високог представника нема у општим одредбама Дејтонског споразума нити у Уставу БиХ, односно Анексу 4, нити у било којем другом анексу.

Високи представник је давно завршио мандат у БиХ и он је по свим процјенама требало овдје да буде годину дана“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да се високи представник 20 година лажно представљао као високи представник међународне заједнице у БиХ, указујући да је он међународни представник страна потписница Анекса 10.

Додик је оцијенио да је Шмит нелегитимно изабран за високог представника како би у БиХ створио што гору ситуацију и да би људи наставили да напуштају ове просторе и одлазили у Њемачку да буду мануелна радна снага.

Његова прича је да је дошао да заустави одлазак људи. Па он је и постављен да би људи одлазили. Вама требају људи и хоћете да направите овдје што гору ситуацију – зато и намећете законе – да би била што гора ситуација и охрабрили се људи да одлазе у Њемачку и тамо буду мануелна радна снага“, рекао је Додик.

Он је своју тврдњу поткријепио чињеницом да се прије 10 година није могло добити нити једно радно мјесто у Њемачкој.

„Молио сам /канцелара Ангелу/ Меркел да ми додијели 40 деташмана за раднике једне фирме из Теслића, па то нисам добио. Гледајте шта се сада ради, а тврде да смо ми ти који су неспособни да задрже људе. Не дозвољавају нам приступ финансијском тржишту, они управљају овим простором. Намећу нам одређена рјешења“, рекао је Додик.

Када је ријеч о ставовима Руске Амбасаде у БиХ, Додик сматра да је она реаговала јер је видјела јасну одлучност Републике Српске у погледу отпора наметнутом рјешењу.

Не водимо дијалог са Русима на ту тему. Када се сретнемо то само констатујемо. Русија упорно настоји да заштити међународно право“, рекао је Додик и подвукао став те земље и приликом расправе о именовању Кристијана Шмита у Савјету безбједности УН.

Додик је истакао да је одлука бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“ проузроковала озбиљну политичку кризу у БиХ.

Криза је резултат многих изгубљених очекивања, прије свега, нас за један објективан приступ који треба да има међународна заједница, а он се срушио чињеницом да је неко посегнуо да наметне закон без овлаштења“, истакао је Додик.

Он истиче да се о садржини закона може причати, али да је чињеница да је неко наметнуо закон, а да на то нема право и да један дио БиХ сматра да је то у реду.

Ми у Републици Српској сматрамо да то није у реду и не желимо то да подржимо“, рекао је Додик.

Поводом усвајања Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закона о непримјењивању одлуке високог представника у Народној скупштини Српске, Додик је рекао да треба озбиљно узети у разматрање закључке парламента, јер је Српска страна потписница Дејтонског споразума.

Додик је рекао да Република Српска има снагу у Народној скупштини, која је озбиљно тијело које не могу тако олако да занемаре.

Сада се покушава да се Српска, као страна, елиминише у преговорима и да јој се намеће неки Шмит као високи представник“, рекао је Додик.

Кристијан Шмит

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је Српска раније препознала намјере за октроисањем и „набацивањем личности“.

И ми треба да зажмуримо и да се препаднемо јер је високог представника послала Ангела Меркел. Нећемо на то да ћутимо, јер је Меркелова морала знати да Савјет безбједности именује високог представника“, рекао је Додик.

Он је указао да је човјек који прихвата да дође са крњим легитимитетом спреман свашта да уради.

Ако му дамо сагласност да тако нешто ради према нама, ми смо пристали на све оно што он учини. У супротном ако не пристанемо на његов избор и легитимитет ми не пристајемо ни на један његов потез“, рекао је Додик.

Он је поновио да је поносан на Народну скупштину и предсједнике политичких партија из опозиције и власти у Српској, јер су јер су имали довољно сазнања да препознају опасност тренутка који је створен на овај начин.

Највећи залог ове наше борбе је политичко јединство. Ако имамо то имаћемо и снагу. Шта год било појединцима, а вјерујем да сам први ако буде неког одстрела… Ја ћу издржати! Нисам сигуран да и власт и опозиција има комодитет да из овог изађе“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да народ Републике Српске будно прати дешавање и није спреман било коме да прашта нити мале сегменте одступања од јединства, чега је, како је навео, свјесна и опозиција.

Додик истиче да је тема „негирања геноцида“ изабрана, јер се жели на глобалном нивоу поново покренути прича о томе како су Срби непослушни и лоши момци, те да према њима треба предузети мјере.

Сматрају да је сасвим довољно да дође неки неизабрани странац какав је Шмит и да би то сутра требало да буде логично. То је неприхватљиво“, рекао је Додик.

Када је ријеч о причи о наводном геноциду, Додик каже да се стално може чути да странци кажу да је то индивидуална одговорност.

Они су све људе за које су сматрали у Републици Српској да су индивидуално одговорни за причу о злочинима у Сребреници према Бошњацима пресудили и људи су на издржавању казне“, рекао је Додик.

Он је навео да као човјек не може да прихвати да се неко од припадника српског народа квалификује као човјек који је починио геноцид, јер је и Институт „Симон Визентал“ саопштио да се тамо десио злочин и да није био геноцида.

Најбољи однос и највеће разумијевање Србије

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да руководство Србије данас има најбољи однос и највеће разумијевање када је ријеч о Републици Српској.

„И ми треба да схватамо њихову међународну позицију. Савршено добро знају да на економским пројектима и питањима и сарадњи са нама не смије да буде било какве препреке, нити то може било ко да забрани“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће руководства Српске и Србије сутра у Београду разговарати о међународним притисцима, али и проблемима у вези са изградњом Хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“, те аеродрому у Требињу и другим економским пројектима.

БиХ умјесто да нам је подршка да изградимо ХЕ Бук Бијела након 40 година планирања, они су одлучили да нама то онемогућавају. И морамо да нађемо рјешење за то“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је Србија у овом тренутку најмоћнија држава на Балкану, што прије 10 година није било тако, те да је предсједник Србије Александар Вучић подигао земљу политички на међународном плану, а регионално је поставио као најмоћнију у економском, политичком и војном смислу.

Радује ме као Србина да данас чујем да ће 10 земаља повући признање Косова. У сваком случају, Србија показује да може сама, да има снажног вођу, да се развија, гради ауто-путеве, болнице, повећава просјечне плате. Сада када показује способност да може да напредује, сада је заустављају“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва сматра да се поново отвара проблем Републике Српске пошто Србија неће рјешавати проблем Косова на начин како је Запад наумио.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је БиХ неумитно на путу разлаза на који су је поставиле западне земље кршењем међународног права и самовољом.

“Високи представник не функционише, не ради, он нема никакве ингеренције, није их ни имао изван Анекса 10 Дејтонског споразума, али је прекршено међународно право ароганцијом и самовољом неколико западних земаља које су учиниле све да Дејтонски споразум обесмисле, а БиХ доведу на руб опстанка и поставе на неупитан пут разлаза који је једино реалан и једино могућ за све народе на овом простору”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Према његовим ријечима, Кристијан Шмит није високи представник у БиХ.

“БиХ нема високог представника и ово лице које се тако представља свакако то није, он није изабран за високог представника како је то предвиђено а Република Српска не смије да дозволи да се игра са својим статусом стране у Анексу 10 Дејтонског споразума и да изгуби тај статус зато што би олако прихватила нечију идентификацију без формалне потврде да је неко заиста високи представник”, навео је Додик.

Он истиче да у овом тренутку БиХ нема високог представника, а да ли ће га имати зависи од Савјета безбједности УН – да ли ће уопште именовати неку личност на ову функцију.

Уочи сутрашњег састанка у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик каже да је није везан за ову актуелну ситуацију у БиХ него је то раније договорен састанак какви се одржавају у континуитету.

Он подсјећа да 4. августа сваке године Република Српска и Србија заједнички обиљежавају сјећање на егзодус и злочин над Србима који су протјерани из Хрватске, што ће сутра бити одржано у београдском насељу Бусије.

“Договорили смо се да одржимо и састанке државних руководстава, на дневном реду је наша сарадња која је веома интензивна у разним секторима и дјелатностима, као и активности везане за изградњу инфраструктуре”, најавио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од главних тема биће питање почетка радова на дионици ауто-пута од границе у Рачи до Бијељине које Република Српска ради заједно са Србијом.

“Вјерујем да ће најкасније на јесен почети радови на овој дионици ауто-пута, што је један од најквалитетнијих пројеката на овом простору, а ми планирамо да у наредних не више од пет година имамо спојен ауто-пут Бањалука – Београд преко Добоја и Бијељине”, оцијенио је Додик.

Он је додао да је данас био и у Брчком и разговарао о томе да Република Српска узме под концесију изградњу ауто-пута кроз дистрикт Брчко, јер дистрикт нема капацитете да то може да изнесе сам.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар