Главно Федерација/БиХ

Додик: Српска задржава карантине јер 1. мај доноси ризик ширења вируса

НОВАЦ ДОБИЈЕН ОД ММФ ВЕЋ 7 ДАНА НЕПОДИЈЕЉЕН ЈЕР БОШЊАЦИ НЕ ДАЈУ ДА СЕ ПОМЕНУ КАНТОНИ
  • Предсједништво БиХ дало рок од 24 часа да Савјет министара заједно са другим надлежним институцијама и органима пронађе начин на који ће бити ријешени проблеми које је створила једнострана одлука ФБиХ о укидању карантина
  • „Једнострано понашање Федерације БиХ није добро, а видио сам да нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ да осуде такво понашање“
  • Усурет  Самиту ЕУ-западни Балкан у Загребу предсједништво БиХ закључили да формира ад хок групу коју чине сва три члана Предсједништва БиХ, чланови Колегијума Савјета министара и колегујуми Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Сарајеву да је једнострана одлука власти у Федерацији БиХ о укидању карантина довела и Савјет министара у проблеме како да поступа на граничним прелазима, за које је Предсједништво БиХ раније тражило да буду затворени.

Додик је навео да је Предсједништво БиХ дало рок од 24 часа да Савјет министара заједно са другим надлежним институцијама и органима пронађе начин на који ће то питање бити ријешено.

„Једнострано понашање Федерације БиХ није добро, а видио сам да нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ да осуде такво понашање“, рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва и састанка са амбасадорима земаља Квинте.

Он је нагласио да ће се покушати преко Савјета министара дођи до уједначавања праксе у оба ентитета.

„Република Српска ће остати при ставу о карантину јер сматрамо да је 1. мај веома изазован датум за могуће ширење вируса короне и да је ова мјера федералних власти исхитрена, једнострана и није добра“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је потврдио да су чланови Предсједништва БиХ имали састанак и амбасадорима земаља Квинте.

Према његовим ријечима, на сједници Предсједништва БиХ разговарано је и о предстојећем Самиту о ЕУ и западном Балкану у Загребу.

Састанак са амбасадорима земаља Квинте

„Кључно питање било је да се иницирају мјере у вези са 14 тачака из Мишљења Европске уније. Ми смо закључили да треба формирати ад хок групу коју чине сва три члана Предсједништва БиХ, чланови Колегијума Савјета министара и оба колегујума Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ. Ова група требало би да одржи састанак за пет дана с циљем проналажења одговора на поменута питања ЕУ“, појаснио је Додик.

Он је додао да би, након тога, Савјет министара требало да предложи и донесе акциони план.

Додик је рекао да је предложено да Савјет министара, у складу са механизмом координације, окупи све оне који су укључени у тај механизам у вези са европским питањима и да се размотре мјере о могућем акционом плану, који треба да буде донесен у року од око 30 дана.

Предсједништво БиХ данас је прихватило Извјештај Министарства одбране у Савјету министара о поступању Оружаних снага током епидемије вируса корона.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се средства Међународно монетарног фонда /ММФ/ која су пристигла у Централну банку не повлаче због проблема у Федерацији БиХ и због чињенице да Бошњаци не желе да прихвате да су и кантони уставна категорија.

Додик је рекао да је и на сједници Предсједништва БиХ разговарано о средствима ММФ-а која се не повлаче и да одлуку о повлачењу средстава треба да донесе Савјет министара.

„Евидентно је да је проблем у Федерацији. Договор је постигнут да се федерална средства дијеле на начин да 50 одсто да остане на рачунима Федерације, а 50 одсто да се према критеријумима дозначи кантонима, и ту је застало. Хрватска страна тражи да се уђе у тај систем расподјеле у Федерацији, што је и договоредно, а бошњачка страна не жели да у одлуци пише `кантони`, што је невјероватно. Кантони су уставна категорија“, констатовао је Додик.

Додик је поручио да би тај посао требало коначно завршити.

„Република Српска и даље због тога трпи. Нема ниједног застоја што се тиче Републике Српске. Средства су дошла прије седам дана и многе обавезе које смо могли да извршимо већ сада су условљене чињеницом да та средства не стижу на наше рачуне“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар