Главно Федерација/БиХ

Додик: Возућа је мјесто великог српског страдања, патње и туге

СПАЉЕНО 30 СРПСКИХ СЕЛА, ПРОТЈЕРАНО 1.920 СРПСКИХ ПОРОДИЦА, УБИЈЕНО 459 БОРАЦА ВРС И ЦИВИЛА
  • Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да је Возућа мјесто великог страдања српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Наше становништво на том простору је страдало од муџахединских јединица посвећених Алаху, које су доведене са стране. Они су безочно сјекли главе и убијали сваког кога су стигли – рекао је Додик поводом обиљежавања 27 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

Додик је указао да је српска историја пуна страдања.

– Возућа је мјесто нашег великог страдања, патње и туге. Зато онима који су страдали треба да одамо почаст. Преживјелим Србима са тог простора без обзира гдје се налазе, треба да будемо сапатници у њиховом сјећању на родни крај и на бол који несумњиво у себи носе – рекао је Додик.

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар