Главно Федерација/БиХ

Додик за РТРС: Српска је за дејтонску БиХ, али и за пристојан разговор о мирном разлазу

„ХОЋЕМО БиХ БЕЗ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА И ЊЕГОВИХ ИНТГЕРВЕНЦИЈА“
  • „Било би сасвим глупо потезати приче о било каквом рату и слично. Нама то, наравно, уопште није на мети. Нама је на мети мир и желимо одржив мир. Желимо на том плану да људи живе слободно и да нема никаквих присила – политичких и других“
  • „Не можемо рећи да Турска нема мало веће симпатије према бошњачким политичким елитама, али се турски политичари у званичним разговарима коректно односе, желећи да покажу да су за сарадњу у цијелој БиХ… Турска има јаку економију и то је све што нам треба да веома успјешно сарађујемо“

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска примарно жели разговор и договор свих конститутивних народа на бази слова Дејтонског споразума, те БиХ без високог представника и његових интервенција.

Додик, који је данас боравио у радној посјети Анкари, рекао је за РТРС да уколико договор не буде могућ, сматра да је сасвим пристојно да се разговара о мирном разлазу у БиХ јер људи и народи који имају тако тешку историју апсолутно треба да и о томе размишљају.

„Било би сасвим глупо потезати приче о било каквом рату и слично. Нама то, наравно, уопште није на мети. Нама је на мети мир и желимо одржив мир. Желимо на том плану да људи живе слободно и да нема никаквих присила – политичких и других“, додао је Додик одговарајући на питање шта је рекао турским медијима у погледу посљедњих одлука институција Српске и Народне скупштине када је ријеч о раду и захтјевима за одлазак високог представника и политичкој ситуацији у БиХ.

Додик каже да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган савршено добро познаје ситуацију у БиХ.

„Не можемо рећи да Турска нема мало веће симпатије према бошњачким политичким елитама, али се турски политичари у званичним разговoрима коректно односе, желећи да покажу да су за сарадњу у цијелој БиХ“, каже Додик.

Он је истакао да увијек треба имати у виду да је Турска међу првима признала БиХ, те да је заинтересована за стабилности и мир.

„Она има јаку економију и то је све што нам треба да веома успјешно сарађујемо“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар