Главно Федерација/БиХ

Додик затражио да Предсједништво БиХ расправља о премијештању амбасаде БиХ у Јерсалим

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МОСТАРСКИХ СРБА
  • Милорад ДОДИК: Премјештање Амбасаде БиХ у Јерусалим значило и за Израел и САД. Ако предсједник САД Доналд Трамп на томе инсистира, онда како се може директнија ствар добити од мене“
  • Контрирајући Додикововој иницијативи, Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва, затражио је да се одржи ванредна сједница на којој би се разматрало признање Косова
  • Носилац заједничке српске листе листе „Остајте овдје – заједно за наш Мостар“ биће Велибор Миливојевић, а Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени града

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсједништва БиХ, упутио је захтјев да се на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ уврсти премјештање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим.

Контрирајући његовој иницијативи Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва, затражио је да се сутра одржи ванредна сједница на којој би се разматрало признање Косова.

Додиков захтјев је да се сједница одржи сутра у 11 сати, док је Комшић затражио да се о његовом захтјеву расправља 15 минута прије.

Додик је новинарима у Мостару рекао да је замјеник помоћника америчког државног секретара САД Метју Палмер већ обавијештен о његовој иницијативи за измјештање Амбасаде.

„Без обзира на то шта Џаферовић прича, мораће да заказаже сједницу Предсједништва. Вјерујем да ће то урадити. Видим да они имају неке иницијативе и ја нисам против њих шта год било, али на сједници ће се о томе одлучивати“, рекао је Додик новинарима у Мостару.

Он сматра да то не треба да буде табу тема.

Додик је рекао да Палмер није дуго долазио у посјету БиХ и да ће доћи да се упозна са ситуацијом у БиХ.

„Рећи ћу му да сматрамо да треба да добијемо услове за фер и поштене изборе у Мостару и да опструкција, која је позната одраније, треба да буде отклоњена јер од тих избора зависи ситуација у овоме граду“, истакао је Додик и поручио да би премјештање Амбасаде у Јерусалим значило и за Израел и САД.

„Ако предсједник САД Доналд Трамп на томе инсистира, онда како се може директнија ствар добити од мене“, рекао је раније Додик.

Комшић је оцијенио да Додик, према његовим ријечима, на тај начин жели да прикрије сукоб са америчком администрацијом, те да „о оваквим популистичким приједлозима нема приче“.

У Мостару је, иначе, одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у том граду.

На састанку је разговарано о наступу на предстојећим локалним изборима у Мостару, који ће бити одржани 20. децембра. Носилац заједничке српске листе листе „Остајте овдје – заједно за наш Мостар“ биће Велибор Миливојевић.

Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени града.

Он је навео да су Срби ранијих година били монета за поткусуривање, али да не желе више да буду.

„Овај пут, и радостан сам због тога, то није случај. Нема предизборне приче о томе. Идемо да окупимо довољан број људи и вјерујем да ћемо бити фактор који ће учествовати у расподјели нове власти у Мостару“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је у Мостару 1991. било више од 20.000 Срба, а према посљедњем попису око 4.000. Истакао је да је српска заједница у том граду снажно девастирана, те да су у ратном периоду затрти сви облици српског националног битисања.

„Српска заједница се полако враћала све вријеме захваљујући Српској православној цркви и политичким факторима и партијама које су готово у немогућим условима биле присутни у различитим облицима. Наша удружења овдје имају значајан печат. Сада смо у новој ситуацији, удружени у напорима Републике Српске, Србије и наше заједница да завршимо наш храм овдје до краја године“, рекао је Додик.

Састанку у Мостару присуствовали су представници мостарског СНСД и СДС, Изборног штаба листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“, те представници Српске православне цркве из Мостара.

Српски члан Предсједништва БиХ је почетком јула, уочи усвајања измјена Изборног закона БиХ у вези са Градом Мостаром, окупио представнике српских странака и удружења, те представнике СПЦ са којима је усагласио ставове које ће српски парламентарци заступати када је у питању Мостар.

Тада је договорено да Срби у Мостару на локалним изборима, који ће у овом граду бити одржани након 12 година, наступе јединствено са заједничком листом на којој ће бити окупљени представници странака и удружења, а иза које ће стати СНСД и СДС.

Крајем августа формиран је Изборни штаб листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ са којом ће Срби, први пут након рата, покушати изабрати своје представнике у Градско вијеће Мостара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар