Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Брисел је за убрзани пут БиХ ка чланству у Европској унији

КОМШИЋ: ПОМИЊАНИ СУ ПРИМЈЕРИ ИЗ ЕВРОПСКЕ ХИСТОРИЈЕ КОЈЕ БИСМО ТРЕБАЛИ ДА СЛИЈЕДИМО

ОНО што се јуче могло видјети на самом почетку и током састанка с госпођом Могерини, данас је само и потврђено – постоји снажна опредијељеност институција ЕУ за убрзан пут Босне и Херцеговине и земаља Западног Балкана за чланство у Европској унији, рекао је данас након састанака у Бриселу Шефик Џаферовић, члан Предсједништва БиХ.

Потом је говорио и о темама данашњих разговора са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, а потом и са предсједником Европског савјета Доналдом Туском.

„Од специфичних питања, ту је формирање власти у Босни и Херцеговини и чланство у НАТО савезу. Оба питања, ја сам о томе говорио, тичу се владавине права. Питање које је за мене посебно значајно било је регионална политика и рјешавање отворених питања које Босна и Херцеговина има са сусједима. Оно што треба да практицирамо, је да, гдје год немамо сагласност, да се примјењује међународно право. Добили смо снажну подршку као чланови Предсједништва, на нама је да покренемо све ове процесе о којима сам говорио“, рекао је Џаферовић данас у Бриселу, преноси Н1.

Члан Предсједништва БиХ из хрватског народа Жељко Комшић рекао је након састанка да је његов утисак позитиван, поручивши да се питање измјена изборног закона мора рјешавати у БиХ.

„Пред нас се постављају захтјеви измјене изборног законодавства без прецизирања правца у којем то треба да иде. То је наш проблем, наша ствар. Измјене изборног законодстава подразумијевају политичке и техничке ствари. Туск нам је рекао да је врло битно да односи у Босни и Херцеговини требају остављати позитиван утисак када је ријеч о цијелом путу БиХ. То је један фактор који не треба занемарити. Процес помирења мора бити јасније изражен и боље видљив. Помињани су неки примјери из европске хисторије које бисмо ми требали слиједити. Мој утисак је позитиван, расположење у Бриселу постоји, мање-више је све у нашим рукама“, рекао је Комшић и додао:

„Мој утисак, након свега, јесте да постоји једно добро расположење у Европској комисији и међу званичницима Европске уније да Босна и Херцеговина дође од кандидатског статуса. Наравно, то није довољно, има још ствари које треба урадити“, поручио је Комшић, јавља Н1.

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић данас, другог дана посјете Бриселу, састали су са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, а потом и са предсједником Европског савјета Доналдом Туском.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар