Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Ескобар нагласио да не може бити никаквог унилатералног умањења реформи у БиХ

„СВЕ ШТО СМО РАДИЛИ ТОКОМ 26 ГОДИНА – УРАДИЛИ СМО У СКЛАДУ СА ДЕЈТОНОМ“
  • Послије разговора са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром рекао: „Било какав договор о рјешавању кризе мора проћи кроз институције БиХ. Можете направити било какав договор, али ако то не буде усвојено у институцијама БиХ, то ништа не значи“

ЧЛАН Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић данас је, након састанка са замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром, изјавио да су САД најважнији партнер и гарант развоја дејтонске БиХ, те да БиХ мора наставити са испуњавањем обавеза из програма реформи.

САД су гарант безбједности ове земље и то је за мене кључна порука. Нико не може умањити изграђени ниво реформи. БиХ мора наставити европским путем и са испуњавањем обавеза из усвојеног програма реформи – рекао је новинарима Џаферовић и додао да БиХ треба да испуни 14 приоритета из Мишљења Европске комсије.

Џаферовић каже да је за њега најважнија порука да ће мир и стабилност БиХ бити сачувани.

Оно што је за мене битно јесте да је Ескобар рекао да не може бити никаквог унилатералног умањења реформи у БиХ. Све што смо радили у 26 година, урадили смо у складу са Дејтоном – навео је он.

Џаферовић истиче да било какав договор о рјешавању кризе мора проћи кроз институције БиХ.

Можете направити било какав договор, али ако то не буде усвојено у институцијама БиХ, то ништа не значи – навео је Џаферовић.

Он је потврдио да је на састанку поменута економска сарадња земаља региона.

Морају се рашчистити неке ствари када је у питању „Отворени Балкан“. Што се мене тиче, БиХ треба да иде путем регионалне сарадње – навео је Џаферовић.

Џаферовић је напоменуо да је рекао да је веома значајно да се рјешава однос са сусједима. „Прије свега Уговор о граници и његова финализација. Неприхватљива је било каква замјена територија“, сматра Џаферовић.

Он каже да није било ријечи о санкцијама према политичарима у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар