Главно Федерација/БиХ

Џаферовић и Комшић одбили Додиков предлог да БиХ поводом Украјине буде неутрална

ОДБИЛИ И ПРЕДЛОГ ДА ЏАФЕРОВИЋ НЕ УЧЕСТВУЈЕ У РАДУ „КРИМСКЕ ПЛАТФОРМЕ“
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК најавио кривичну пријаву против Шефика ЏАФЕРОВИЋА уколико буде учествовао у раду Кримске платформе коју организује Министарство иностраних послова Украјине: БиХ са таквом политиком не може успјети и да не треба да успије. Сви примјећују да је то крај ове земље. Само се чека да се прогласи крај. Да ли ће он бити за двије, пет, десет година, то није важно. Али очигледно је да ова земља не може никако“

ПРЕДЛОГ српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић не учествује на конференцији Кримске платформе одбачен је на данашњој ванредној сједници Предсједништва.

Предсједавајући Предсједништва БиХ добио је позивно писмо Министарства спољних послова Украјине да учествује на конференцији Кримске платформе.

Након што је Џаферовић у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ прихватио позив, Додик је захтијевао ванредну сједницу и предложио закључак да Џаферовић не учествује, што је одбијено гласовима самог Џаферовића и члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Додик је предложио и закључак да Босна и Херцеговина заузме неутралан став према рату у Украјину, што је такође одбијено.

Из Џаферовићевог кабинета агенцији Фена је речено: „Кримска платформа је дипломатска иницијатива у којој учествује велики број шефова држава и влада, укључујући све чланице ЕУ и НАТО, а коју је покренуо предсједник Украјине Владимир Зеленски с циљем „поништавања илегалне руске анексије Крима 2014.“.

Додик je најавио кривичну пријаву против предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића уколико буде учествовао у раду Кримске платформе коју организује Министарство иностраних послова Украјине.

Упозорио је да БиХ са таквом политиком не може успјети и да не треба да успије.

„Сви примјећују да је то крај ове земље. Само се чека да се прогласи крај. Да ли ће он бити за двије, пет, десет година, то није важно. Али очигледно је да ова земља не може никако“, рекао је Додик за РТРС.

Напоменуо је да предсједавајући Предсједништва БиХ нема ниједну улогу осим да технички закаује сједнице.

Додик је навео да Џаферовић није нашао за сходно да постави то питање на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ, него да је он по сазнању тражио да буде одржана ванредна сједница и да је то учињено, са једном тачком – учествовати или не учествовати.

Приватно учешће и приватно изношење ставова је пракса бошњачких политичара, чиме руше БиХ“, нагласио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар