Главно Федерација/БиХ

Џаферовић Милановићу: Не одликујте Јелића – погоршаћете односе Хрватске са БиХ

ЗЛАТАН МИЈО ЈЕЛИЋ ОПТУЖЕН У БиХ ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ БОШЊАКА У МОСТАРУ
  • Јелић оптужен да је учествовао у организовању и извршењу широког и систематичног напада усмјереног против цивилног бошњачког становништва, али је побегао у Загреб

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је предсједника Хрватске Зорана Милановића да још једном врло озбиљно размотри све могуће импликације и одустане од уручивања одликовања Златану Мији Јелићу, оптуженом за ратне злочине на подручју Мостара и бјегунцу од правде.

„Осим што је то нецивилизацијски чин противан европским вриједностима, он би сасвим сигурно негативно утицао на односе Босне и Херцеговине и Хрватске. Наше државе су међусобно упућене једна према другој и изградња добрих односа се указује као насушна потреба“, казао је Џаферовић.

Он у својој изјави наглашава да је након предсједничких избора у Хрватској очекивао да се коначно крене у рјешавање нагомиланих отворених питања између двију земаља.

„Морам са жаљењем констатовати да до тога није дошло. Напротив, најновији потези које повлаче власти Хрватске производе нова отворена питања. Посљедњи примјери су дискриминаторска и увредљива одлука о уласку у Хрватску грађана Босне и Херцеговине везано за пандемију корона вируса, самовласна сјеча шуме на Пљешевици и најава о уручењу признања особи оптуженој за тешке злочине на подручју Мостара“, наводи Џаферовић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је истакао да је дужан да упозори да ће – ако се оваква пракса настави – неминовно доћи до погоршања у односима, са свим могућим посљедицама и да ће одговорност за то сносити Хрватска.

„Од својих сусједа тражимо да нас поштују онолико колико ми поштујемо њих. Никоме нећемо дозволити да нас вријеђа и понижава“, закључио је Џаферовић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је најавио да ће на 25. годишњицу Олује одликовати четири гардијске бригаде ХВО-а и Војну полицију, које су дале „допринос у ослобађају Хрватске“, а међу онима којима ће бити уручено одликовање је и Златан Мијо Јелић, којег је Тужилаштво Босне и Херцеговине 2016. године оптужило за ратне злочине на подручју Мостара, након чега је побјегао у Хрватску.

Златан Мијо Јелић оптужен је да је учествовао у организовању и извршењу широког и систематичног напада усмјереног против цивилног бошњачког становништва на подручју општине Мостар.

„Широки и систематични напад усмјерен против бошњачког становништва вршен је у циљу реализације стратешких циљева хрватског народа, и то: етничким чишћењем, противправним лишењем слободе мушкараца и затварањем у затворе и логоре, извођењем мушкараца на принудне радове на линији фронта и у живи штит, те присилним прогоном и премјештањем жена, дјеце и старих на територију под контролом Армије РБиХ у периоду од маја 1993. до почетка марта 1994. године“, наведено је у оптужници.

Суд БиХ је 2019. године, с обзиром да Јелић није био доступан бх. правосуђу, донио одлуку да предмет уступи Хрватској и та процедура још траје.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар