Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Најбоље би било да сутра имамо и АНП и мандатара

ТВРДИ ДА ЈЕ И ЈЕДНО И СРУГО „СТВАР ВЛАДАВИНЕ ПРАВА КОЈА НЕ МОЖЕ БИТИ ПАРЦИЈАЛНА“
  • Шефик ЏАФЕРОВИЋ: Поштовати законе ове државе значи поступити по Закону о одбрани БиХ, по Одлуци Предсједништва из 2009. године, наравно и по Закону о Вијећа министара. Дакле, усвојити и послати АНП и именовати предсједавајућег Вијећа министара БиХ

ЧЛАН Предсједништва БиХ и потпредсједник Странке демократске акције (СДА) Шефик Џаферовић казао је данас новинарима у Сарајеву да су сједнице Предсједништва БиХ заказане и требало би да буду одржане сутра.

„Редовна сједница, на којој треба да буде Годишњи национални план (АНП) и ванредна сједница на којој би требало да буде именовање предсједавајућег Вијећа министара БиХ. И питање АНП-а и именовања предсједавајућег ВМБиХ су питања владавине права. Закони у овој држави се морају поштовати, морају се поштовати у цјелости“, истиче он.

Како каже „није могућ парцијалан приступ у поштoвању принципа владавине права“.

„Очекујем да имамо и АНП и предсједавајућег ВМБиХ. Једно с другим иде, једно без другог неће ићи, односно неће ићи именовање предсједавајућег Вијећа министара БиХ без усвајања Годишњег националног плана“, нагласио је.

Он oчекује да „сви ми, ако желимо просперитет у БиХ, и свима нама унутар ове државе, поштујемо закон ове државе“.

„То је најбоље за све. Поштовати законе ове државе значи поступити по Закону о одбрани БиХ, по Одлуци Предсједништва из 2009. године, наравно и по Закону о Вијећа министара. Дакле, усвојити и послати АНП и именовати предсједавајућег Вијећа министара БиХ“, истакнуо је.

Истиче да треба тражити начина да буде усвојен Годишњи национални план, те наравно и именован предсједавајући Вијећа министара БиХ  ‘и фокус је сад на томе’.

У функцији потпредсједника СДА Шефик Џаферовић присуствује сједници Колегија СДА која се одржава у Централи те странке. Уобичајено је да ће, како је казао, расправљати о актуелној политичкој ситуацији, а пошто се ближи и конгрес странке ‘вјероватно ће и о томе бити ријечи’.

Изетбеговић:  Ако Додик не подржи ни редуковани АНП – криза се продубљује

Састанак Бакира Изетбеговића, лидера СДА с предсједавајућим и чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем одржан је данас у Сарајеву.

Изетбеговић је потврдио да је разговарао са Комшићем и Џаферовићем и да су теме биле сутрашње двије сједнице Предсједништва БиХ на којима ће се расправљати о АНП-у и мандатару за Вијеће министара.

„Очекујем да коначно то ријешимо сутра. Потписали смо да ћемо радити у складу са Уставом и законом и да ћемо послати АНП у Брисел. Да ли редуцирани или нередуцирани то ћемо видјети сутра а након тога ћемо именовати мандатара“, рекао је Изетбеговић поручивши да ће обе сједнице бити одржане сутра.

На новинарску констатацију да Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, сутра неће гласати за АНП Изетбеговић је рекао да се онда неће подржати мандатар и да се затим криза продужава и продубљује.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар