Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Савјет министара чим Република Српска престане да блокира пут ка НАТО

СДА СМЕТА ШТО ХДЗ ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ ФБиХ УСЛОВЉАВА УСВАЈАЊЕМ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА
  • Поручио члановима ВСТС-а да „добро ишчитају поруке које су стигле од ОХР-а, ОЕБС-а, те Европске комисије и неколико амбасада“, додавши да те поруке схвате добронамјерно, а не као мијешање

ШЕФИК Џаферовић, потпредсједник СДА, рекао је да ова странка не блокира формирање Савјета министара, те додао да би, што се тиче СДА, власт на нивоу БиХ требало да буде формирана одмах.

„Потребно је само да се поштују Устав БиХ и закони ове земље“, изјавио је Џаферовић новинарима након колегијума Предсједништва СДА у Сарајеву.

Према његовим ријечима, СНСД одбија да спроводи законе и одлуке који се односе на сарадњу са НАТО-ом, а „неки њени кадрови већ су почели доводити у питање и европски пут БиХ јер им се не свиђају препоруке и мишљење Европске комисије“.

Џаферовић је истакао да за СДА није проблем да предсједавајући Савјета министара буде кандидат СНСД-а, те додао да ова странка тражи да се тај кандидат обавеже на поштивање Устава и закона, те да их спроводи.

„Нека то потврди члановима Предсједништва БиХ који треба да му дају мандат, нека презентује план рада, које ће реформе приоритено спроводити, те какав му је план за убрзавање европског и НАТО пута БиХ“, рекао је Џаферовић.

Он каже да је подржао захтјев хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да буде одржана ванредна сједница Предсједништва у вези са мигрантском кризом јер Предсједништво мора да предузме мјере како би били заштићени интереси БиХ.

Што се тиче формирања Владе ФБиХ, он је истакао да СДА тражи да се поштује воља бирача и да се одмах крене у тај процес.

„Чудан је принцип ХДЗ-а који позива да се успостављање власти на нивоу БиХ не условљава ничим, а успостављање власти на нивоу ФБиХ условљава усвајањем изборног закона“, оцијенио је потпредсједник СДА.

Одгаварајући на питање новинара да ли је примио писмо потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Ружице Јукић, у којем се тражи интервенција Предсједништва код УН, Џаферовић је рекао да је БиХ потребан објективан, непристрасан и функционалан систем судске власти који ће регулисати ВСТС, а који ће бити крајње професионалан, у складу са законом о том савјету.

Он је поручио члановима ВСТС-а да „добро ишчитају поруке које су стигле од ОХР-а, ОЕБС-а, те Европске комисије и неколико амбасада“, додавши да те поруке схвате добронамјерно, а не као мијешање.

Када је ријеч о односима БиХ и Хрватске, Џаферовић је рекао да су добри односи БиХ са сусједима јако битни.

„Односи БиХ и Хрватске морају се градити једино на принципима међусобног уважавања, поштивања и на принципима реципроцитета“, истакао је Џаферовић, додавши да се понашање хрватских званичника када је ријеч о изградњи пељешког моста, одлагању отпада на Трговској гори, имовини физичких и правних лица БиХ, не уклапа у ове принципе.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар