Главно Федерација/БиХ

Џаферовић: Што прије завршимо са приоритетима за ЕУ – биће свима боље у БиХ

„БиХ ЋЕ ИМАТИ ПОДРШКУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ЗА РЈЕШАВАЊЕ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ“

Чланови Предсједништва БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом

  • „Урадили смо неке ствари у протеклих пет-шест мјесеци и то је јасно детектирано у извјештају Европске комисије. И ако будемо тако радили у наредном периоду, како смо радили протеклих мјесеци, онда је сасвим реално да ћемо се показати као кредибилан партнер који истински ради на реализацији 14 приоритета и онда ћемо добити кандидатски статус идуће године“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић је састанака са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом изјавио да су он Милорад Додик и Жељко Комшић постигли оно што су жељели, а то је да се подстакне пут БиХ ка ЕУ.

Најважније са састанка је да ће однос институција ЕУ и БиХ бити континуиран и сталан. На нама је да испунимо обавеза свих 14 приоритета, али ћемо имати снажну подршку институција ЕУ. Морамо се предано окренути послу да што прије увјеримо институције ЕУ да радимо предано на рјешавању приоритета јер ћемо тим прије добити кандидатски статус“, истакао је Џаферовић преноси Н1.

Џаферовић је рекао и да ће БиХ имати подршку од ЕУ кад је у питању рјешавање мигрантске кризе, КОВИД-19, али регионалне иницијативе које ЕУ подржава.

Оне треба да буду корак ка чланству свих земаља западног Балкана ка ЕУ и неће бити замјена за европски пут“, навео је.

Говорећи о извјештају, казао је да се он односи на 16 мјесеци. А од тих 16 мјесеци, 11 мјесеци су трајале блокаде институција у БиХ.

Једна потпуно беспотребна блокада, једно сулудо потрошено вријеме. Надам се да нећемо више доћи у такву ситуацију. Урадили смо неке ствари у протеклих пет-шест мјесеци и то је јасно детектирано у извјештају Европске комисије. И ако будемо тако радили у наредном периоду, како смо радили протеклих мјесеци, онда је сасвим реално да ћемо се показати као кредибилан партнер који истински ради на реализацији 14 приоритета и онда ћемо добити кандидатски статус идуће године. То су нам на свим састанцима рекли“, потврдио је.

Истакао је да је пут БиХ европски пут, те да алтернативе нема.

Што прије то завршимо биће свима боље у БиХ, закључио је Џаферовић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар