Glavno Svijet

Erdogan: Dogovorićemo se sa Rusijom da kurdski odredi napuste Manbidž

NAGLASIO DA ZA ANKARU NIJE PROBLEM DA TAJ GRAD KONTROLIŠE VLADA U DAMASKU
  • Predsednik Turske otkrio da će njegova vojska postaviti 12 osmatračnica duž granice na sjeveru Sirije ukoliko se uspostavi zona bezbjednosti na tom području. Precizirao je da će zona biti bude duga 444 kilometra i široka 32 kilometra i da treba da se proteže od Manbidža do iračke granice

ANKARA namerava da sa Rusijom postigne sporazum koji bi obavezao kurdske naoružane odrede da napuste grad Manbidž – izjavio je Reep Tajip Erdogan.

Naš cilj je da dođemo do razumnog sporazuma sa Rusijom. Naš uslov je da teroristi iz Radničke partije Kurdistana budu počišćeni sa teritorije koju sada kontroliše sirijski režim“ – rekao je turski predsjednik u Carigradu.

U ovom kontekstu je naglasio da za Tursku nije problem da Manbidž bude pod realnom kontrolom vlade u Damasku.              

Otkrio je da će turska vojska postaviti 12 osmatračnica duž granice na severu Sirije ukoliko se uspostavi zona bezbjednosti na tom području.

Precizirao je da će zona bezbjednosti biti bude duga 444 kilometra i široka 32 kilometra i da treba da se proteže od Manbidža do iračke granice.

Turski predsjednik je rekao da je ponono uhvaćeno 195 od 750 pripadnika Islamske države koji su pobegli iz kurdskih kampova od početka turske ofanzive 9. oktobra. Džihadisti turske nacionalnosti će biti prebačeni u Tursku na suđenje.

Erdogan je na pitanje o izvještajima o počinjenim zločinima tokom ofanzive turskih i proturskih snaga odgovorio da će turska vojska sprovesti istragu o tome.

Erdogan je otkrio da će i o Manbidžu razgovarati sa Vladimirom Putinom 22. oktobra u Sočiju.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar