Главно Свијет

Ердоган на отварању џамије у Кембриџу: Муслиман не може бити терориста

РЕКАО ДА ЈЕ ТУРСКА АРМИЈА КОД АЛ БАБА НЕУТРАЛИСАЛА 3000 ПРИПАДНИКА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ
  • У земљама које су колијевка демократије већ дуги низ година расизам, дискриминација и непријатељство према исламу шире се попут отровног бршљана

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас на отварању Централне џамије у британском Кембриџу да муслиман не може бити терориста, те да је неприхватљив термин „исламски тероризам“.

У обраћању на церемонији Ердоган је говорио о све присутнијем проблему исламофобије у свијету.

„Мислим да ће ово мјесто молитве бити најбољи одговор на растући антиисламизам. У земљама које су колијевка демократије већ дуги низ година расизам, дискриминација и непријатељство према исламу шире се попут отровног бршљана“, рекао је Ердоан.

Подвукао је да је неприхватљиво стављати у исту раван ислам с тероризмом.

„Не можете поистовјетити ислам с тероризмом. То што је један терориста никао међу муслиманима, не даје вам право да каљате ислам“, рекао је Ердоган.

Подсјетио је како су снаге сигурности Републике Турске у сиријском Ал-Бабу неутрализовале више од 3.000 припадника терористичке организције ИСИС, поручивши да ИСИС нема везе с исламом.

„Они (ИСИС) нису од нас. Одбацујемо свако прављење подјела на добре и лоше терористе. Муслиман не може бити терориста, нити из ислама може изаћи терориста. Не прихватамо често кориштену етикету ‘исламски тероризам’. Сви терористи који су нам нанијели толико боли, било да се ради о ИСИС-у, ФЕТО-у, ПКК/YПГ, па и нео-нацистима, сви припадају истом менталитету. Како год да се звали и којој год идеологији припадали, то су вампири жељни крви“, поручио је Ердоан.   

Више од десет хиљада људи и институтција подржало је градњу џамије у Кембриџу, а значајна помоћ је дошла од турских институција и Националног фонда Катара.

(Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар