Главно Свијет

Ердоган: Турска неће дозволити Грчкој и Кипру „демонстрацију пиратског менталитета“

МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЕУ У БРИСЕЛУ РАЗМАТРАЈУ УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА АНКАРИ

TУРСКА неће устукнути пред пријетњама у спору са Грчком и Кипром у вези са правима на истраживање у источном Средоземљу, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Он је пред састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекао да Турска жели да преговара о полагању права на континенталне површине и о правима на потенцијалне енергетске ресурсе.

Министри данас разматрају основе за увођење санкција Турској, а у четвртак, 10. децембра, ће донијети одлуку о томе да ли ће своје пријетње спровести у дјело, након што је Анкара послала истраживачки брод у воде на које Грчка полаже право.

Када се ради о питању Средоземља, наша земља никад не прати тензије, већ мир, сарадњу, поштење и спровођење правде. Пут ка томе пролази кроз преговоре засноване на међусобном поштовању“, истакао је Ердоган, позивајући на конферerdogенцију на којој ће учествовати сви актери у региону.

Ердоган је, међутим, нагласио да Турска неће дозволити да било која друга земља показује „пиратски менталитет“ тиме што ће Анкари забранити приступ водама нити ће дозволити империјалистички експанзионизам.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар