Главно Свијет

Ердоган у парламенту Турске: Јерусалим је наш град

НАГЛАСИО: „У СУЗАМА СМО ГА МОРАЛИ НАПУСТИТИ У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ“
  • Указао да су Османлије Јерусалимом владале од 1517. до 1917. године

TУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган започео је обраћање националном парламенту дугим говором о Јерусалиму и Палестинцима у којем је нагласио – Јерусалим је наш град.

Ердоган се позвао на владавину Османског царства Јерусалимом које је трајало вековима, тачније, како је навео од 1517. до 1917. године.

У том граду, који смо морали да напустимо у сузама током Првом свјетског рата још увек се могу видјети трагови османског отпора. Тако да је Јерусалим наш град“, рекао је турски предсједник.

Он је додао да је зидине Јерусалима, које још увек стоје, и Куполу на стијени у Старом граду обновио Сулејман Величанствени, који је владао Османским царством од 1520. до смрти, 1566. године.

Питање Јерусалима није обичан геополитички проблем за нас. Најпре Стари град, срце Јерусалима, саградио је Сулејман Величанствени и наши преци показали су поштовање и високо су цијенили тај град“, навео је Ердоган.

Потом се осврнуо на положај Палестинаца.

„Палестински народ живио је ту вјековима, али је био окупиран и његова су права била угрожена“, навео је турски предсједник, преносе израелски медији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар