Главно Свијет

Фон дер Лајен: Интегрисаћемо њемачко-француски приједлог за косовско питању у дијалог Београда и Приштине

БЕРЛИН И ПАРИЗ ВРШЕ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ ДА СЕ СЛОЖИ ДА ЋЕ ДО 2033. ПРИЗНАТИ КОСОВО*
  • Олаф ШОЛЦ: Србија и Косово морају успјети да постигну договор. Њемачка и француска влада, као и Европска комисија, трудимо се да то омогућимо и зато смо тако активни у разговорима са обје стране. Надамо се да ће брзо доћи до напретка у процесу дијалога двије владе и да ће услиједити договор
  • Еди РАМА: Нови план пружа јединствену шансу не само Косову и Србији, већ цијелом региону. Надам се да ће обје стране то схватити озбиљно и да ће разумјети да је сада вријеме да се да значајан допринос цјелокупној европској архитектури

EВРОПСКА комисија подржава њемачко-француски приједлог за рјешење косовског питања и интегрисаће га у дијалог Београда и Приштине, најавила је данас у Берлину предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је на конференцији за штампу по завршетку Самита Берлинског процеса позвала двије стране на постизање договора и рекла да се ради о проблему који је могуће рјешити, а који стоји на путу бржем прикључењу региона у ЕУ.

Подсјетимо, ријеч је о плану Њемачке и Француске (Шолц-Макрон) који, како су пренијели медији, подразумијева да 2023, послије 10 година од потписивања Бриселског споразума, почне нова фаза у дијалогу Београда и Приштине, а затим да након још 10 година, кад ЕУ буде спремна да укључи Западни Балкан, дође до формалног споразума о признању, као предуслова за чланство у ЕУ.

Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је да је потребно да се превазиђу билатерални конфликти и да је добро што се воде разговори.

Указао је да је ове године постигнут напредак у рјешавању билатералних конфликата, наводећи рјешавање спора Бугарске и Сјеверне Македоније, што је омогућило отварање приступних преговора Скопљу и Тирани.

– То важи и за Србију и Косово, који морају успјети да постигну договор. Њемачка и француска влада, као и Европска комисија, трудимо се да то омогућимо и зато смо тако активни у разговорима са обје стране. Надамо се да ће брзо доћи до напретка у процесу дијалога двије владе и да ће услиједити договор – нагласио је Шолц на конференцији за штампу по завршетку Самита Берлинског процеса.

Рекао је да се нада брзим резултатима.

Албански премијер Еди Рама, чија ће земља бити домаћин сљедећег Самита Берлинског процеса, казао је да нови план пружа јединствену шансу не само Косову и Србији, већ цијелом региону.

– Надам се да ће обје стране то схватити озбиљно и да ће разумјети да је сада вријеме да се да значајан допринос цјелокупној европској архитектури – рекао је он.

На питање о убрзању приступног процеса земаља региона, Шолц је казао да се нада да ће што прије доћи до пријема у чланство.

Фон дер Лајен је нагласила да пут у ЕУ води само преко напретка у испуњавању обавеза.

– Модернизована методологија има за циљ да убрза процес, јер тамо гдје постоји жеља за спровођењем реформи постојаће и бржи пут. Ако се неко труди постоји могућност убрзања процеса – додала је она.

Фон дер Лајен је казала да су уочљиве значајне промјене у ЕУ, усљед промјењене геополитичке ситуације, па су многи свјесни да се мора убрзати овај процес.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар