Главно Свијет

Француска и Холандија блокирају отварање приступних преговора са С. Македонијом и Албанијом

ПОСТОЈИ МОГУЋНОСТ ДРУГАЧИЈЕ ОДЛУКЕ НА СЈЕДНИЦИ ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА
  • Париз је и даље при ставу да није вријеме да се настави са приступањем ЕУ прије него што се она сама реформише

САВЈЕТ министара ЕУ није данас дао зелено свјетло за отварање односно раздвајање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

Ово питање сада је на дневном реду лидера ЕУ, који се 17. и 18. октобра састају у Бриселу.

После цјелодневне расправе европски министри нису успјели да дођу до консензуса око отварања приступних преговора са Скопљем и Тираном.

„Ово није тренутак славе за ЕУ. Није било могуће доћи до договора и то трећи пут за 16 мјесеци иако већина земља чланица подржава препоруке Европске комисије”, изјавио је комесар за приступне преговоре Јоханес Хан.

Хан је најавио да ће се ово питање рјешавати на нивоу лидера ЕУ који се 17 и 18. октобра састају у Бриселу.

„Надам се да ће лидери на Европском савјету донијети политичке одлуке које ће омогућити да се потврди кредибилитет политике проширења на Западном Балкану”, каже Хан.

Земље чланице ЕУ нису успјеле да постигну ни договор око раздвајања почетка преговора како би Скопље евентуално добило „зелено свјетло” без обзира на већа условљавања која и даље постоје када је сљедећи корак интеграција Албаније у питању.

Дипломатски извори кажу да је Француска и даље остала при ставу да није вријеме да се настави са приступањем ЕУ прије него што се она сама реформише.

Истовремено, француски представници су нагласили да једино предсједник Емануел Макрон има овлашћење да промијени такав приступ и да дозволи почетак приступних преговора само са Скопљем.

Њемачка је већ подржала отварање приступних преговора са ове државе док су Холанђани и даље имали замјерке првенствено на рачун испуњности услова од стране Тиране.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар