Главно Коментари

Галијашевић: Са избјеглицама из Авганистана на Балкан стижу и муџахедини

КОСОВО* ТРЕБА ДА ПРИМИ ОКО 5.000, СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ОКО 3.000, А АЛБАНИЈА – ОКО 8.000
  • Очито је Американци желе да тежиште сукоба из централне и јужне Азије пребаце на Балкан, а Европа за тај рат није спремна
  • Американци су обучили више од 300.000 авганистанских војника из редова Сјеверног савеза. Најмање њих стотињак хиљада су обучавани за ратовање
  • Муџахедини и талибани су идеолошка браћа. Њихове организације већ постоје у БиХ у виду вехабијских џемата, паралелних џемата, у виду неких невладиних организација

ЕКСПЕРТ за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да ће на самопроглашено Косово, у Сјеверну Македонију и Албанију, али и регион, са избјеглицама из Авганистана доћи и муџахедини којих, на овим просторима има одавно, а који су се показали као радикални исламисти.

Према његовим ријечима, њих у БиХ, самопроглашеном Косову и Сјеверној Македонији има ко да дочека и финансира.

– Они долазе на спремну ситуацију и овај амерички потез мора изазвати забринутост. Очито Американци желе да тежиште сукоба из централне и јужне Азије пребаце на Балкан, а Европа за тај рат није спремна – рекао је Галијашевић, коментаришући одлуку привремених институција у Приштини да насели избјеглице из Авганистана.

Он је рекао да не долазе талибани, али да долазе људи који имају велико искуство и мреже на овим просторима.

– Они су већ у БиХ, њих око 12.000, на /самопроглашено/ Косово треба доћи око 5.000, у Албанију око 8.000, а 3.000 у Сјеверну Македонију. Ми имамо лоша искуства са њима деведесетих, а са друге стране имају упоришта на овим просторима – појаснио је Галијашевић.

 

Он је оцијенио да Европа има разлог за забринутост, што се видјело и кроз изјаве њемачког канцелара Ангеле Меркел, које су биле недипломатске и које су изражавале њену узнемиреност и огорчење.

– Она је ставила до знања да Европа није била укључена у ове процесе, да није имала информације шта се тамо дешава и да није била спремна за улазак талибана у више од пола Авганистана – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су талибани побиједили на простору на којем живе етнички Паштуни, али да је остала друга половина етничког простора у којем живи 48 одсто становништва којег чине Таџици, Узбеци, Хазари и Туркмени.

– Постоје и два различита политичка система. Талибани желе да формирају исламски емират Авганистан, а друга струја, Сјеверни савез, жели да се формира исламска република Авганистан – навео је Галијашевић.

Подсјетио је да су талибани и муџахедини некада заједно наступали, али да су данас раздвојени.

– Муџахедини су долазили у БиХ и /самопроглашено/ Косово. Они су противници талибана, јер су били партнери САД у окупацији Авганистана. И ти муџахедини долазе овамо. Американци су обучили више од 300.000 авганистанских војника из редова Сјеверног савеза. Најмање њих стотињак хиљада су обучавани за ратовање – рекао је овај експерт за борбу против тероризма.

Према његовим ријечима, они нису радикални исламисти у мјери у којој су талибани, али је разлика мала.

Он је подсјетио да су авганистански ветерани у рату деведесетих створили одред „Ел муџахид“, а први командант тог одреда био је шеик Абдул Азиз Барбароса, ослободилац Кабула од совјетске окупације.

Галијашевић је нагласио да су муџахедини у овом моменту посвађани са талибанима и то је амерички успјех рата у Авганистану.

– Американци су „умирили“ Ал Каиду, везали је за себе, поклонили су јој у Сирији Идлиб, у којој још ратује више стотина лица из БиХ – рекао је Галијашевић.

Указао је да су то све идеолошка браћа, да њихове организације постоје у БиХ у виду вехабијских џемата, паралелних џемата, у виду неких невладиних организација.

– Знамо шта од њих можемо да очекујемо, мала је разлика – констатовао је Галијашевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар