Главно РС и матица

«Гамалеј»: Друга доза Спутњика V може да се прими и до 90 дана након прве

НОВА САЗНАЊА РУСКОГ ИНСТИТУТА ПОТВРДИО ЗАМЕНИК МИНИСТРА ЗДРАВЉА РФ СЕРГЕЈ ГЛАГОЉЕВ
  • Министар у Влади Србије за иновације Ненад ПОПОВИЋ: Ослањајући се на Русију, Србија има шансу да поново постане релевантна сила у производњи вакцина у Европи

НАЈНОВИЈА истраживања Института Гамалеј потврђују да друга доза вакцине Спутњик В може да буде дата и до 90 дана послије пријема прве дозе.

То је велико и важно сазнање у односу на досадашњу праксу према којој се друга доза давала после 21 дана. Доказано је да повећање интервала између прве и друге дозе не утиче на снагу имуног одговора, а у неким случајевима чак појачава снагу и продужава трајање имуног одговора на корона вирус”, саопштено је данас послије састанка министра у Влади Србије и предсједника Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненада Поповића и замјеника министра здравља Русије Сергеја Глагољева.

Министар Поповић је навео да му је ову информацију прошле недjеље упутио директор «Гамалеја» Александар Гинцбург, а да је она данас потврђена на састанку са замjеником министра здравља Русије.

«Наши грађани знају да смо до сада другу дозу давали после 21 дана, али последња истраживања вакцине Спутњик В показују да период између примене прве и друге дозе може да буде и до 90 дана. Ово је добра вест за цео свет, јер ће то убрзати производњу и дистрибуцију вакцина, а самим тим и имунизацију становништва”, рекао је Поповић.

Поповић и Глагољев разговарали су и о успостављању производње вакцине Спутњик Ве у Републици Србији.

Двојица саговорника истакли су да са оптимизмом гледају на сарадњу Србије и Русије у производњи вакцина.

«Захвални смо нашим руским пријатељима који са нама деле знање и технологије у производњи вакцина против корона вируса. Ослањајући се на Русију, Србија има шансу да поново постане релевантна сила у производњи вакцина у Европи”, рекао је Поповић.

Прве вакцине Спутњик Ве на Институту Торлак у Београду требало би да буду произведене до краја маја ове године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар