Главно Свијет

„Гардијан“: Јули ће бити месец штрајкова кабинског особља авио-компанија

ПРЕД СТУПАЊЕМ У ШТРАЈК И 1000 ПИЛОТА ШВЕДСКЕ КОМПАНИЈЕ САС

ТОКОМ јула ће широм Европе бити одржани штрајкови кабинског особља различитих авио-компанија, наводи британски „Гардијан“.

Након јучерашњег штрајка аеродромских радника у Паризу, због ког су отказане десетине летова, кабинско особље шпанског огранка компаније Рајанер објавило је да овог мјесеца планира дванаестодневни штрајк, преноси Гардијан.

Британски лист пише и да је око 1.000 пилота шведског авио-превозника САС пристало да до понедељка води разговоре са послодавцима о платама, а уколико не буду били задовољни понудом, такође ће ступити у штрајк.

Очекује се да ће и у Великој Британији авио-компаније ове недеље отказати бројне летове, а извештаји указују на то да ће те летове преузети Бритиш ервејз и да ће та отказивања највише погодити највећи британски аеродром, Хитроу, наводи Гардијан.

Британска влада је синоћ покушала да реши проблем недостатка особља убрзавањем процеса безбједносног тестирања нових радника.

Министарство за транспорт Велике Британије саопштило је да се провере особља које рукује пртљагом и врши безбедносне провере сада обављају у просеку за мање од 10 дана.

Радници авио-превозника широм Европе су организовали штрајкове баш у вријеме велике потражње за путовањима након пандемије ковида-19, а компаније упозоравају да је мало вјероватно да ће проблеми који утичу на аеродроме бити ријешени до шпица љетње сезоне, преноси британски лист.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар