Главно Свијет

Грлић Радман тражи „одштету за логораше“ и оптужује Србију да прави „лажни буњевачки језик“

У ПОДГОРИЦИ РЕКАО ДА У ПРИШТИНИ НИЈЕ ГОВОРИО О ХРВАТСКОМ ВОЈНОМ КАМПУ НА КиМ

Фото: Pixsell

  • Вади се да није говорио о војном кампу већ о повећању броја хрватских војника и оптужује Београд да разбија јединство хрватске заједнице у Србији

ШЕФ хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман демантовао је у Подгорици, изјаву дату у Приштини да је Хрватска „одлучила да на Косову постави војни камп који ће допринијети стабилности“.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је његова најава о отварању војног кампа на Косову и Метохији „спиновање и да није у питању војни камп“.

Према писању Вијести, Грлић Радман је новинарима након разговора с црногорским колегом Ђорђем Радуловићем, рекао да је у питању „повећање броја војника у оквиру контингента јединице која броји најмање чланова војника на Косову“.

„Хрватска као чланица НАТО има право, не знам зашто би неко био погођен, ја бих рекао да је то спиновање. Не знам чему та антихрватска хистерија у Србији“, рекао је Грлић Радман.

Са исте прес-конференције Хина је пренијела да је Грлић Радман рекао да је „хистерија која се појављује из Србије непотребна, а њен генератор је прикривање пасивности српске стране да хрватској мањини у Србији осигура иста права која српска мањина има у Хрватској“.

Грлић Радман је, наводи се, у Подгорици појаснио да је у Приштини, током посјете 34. контингенту Хрватске војске у оквиру КФОР-а, говорио о повећању броја војника, што, како је рекао, Хрватска као одговорна чланица НАТО савеза има право.

Истакао је, преноси Хина, да не зна „зашто би било ко са стране био погођен том изјавом“.

Грлић Радман је, наводи се, рекао и да се у Србији доносе политичке одлуке „чији је циљ разбијање јединства хрватске заједнице у Србији стварањем такозваног буњевачког језика, а знамо да су Буњевци етничка група хрватског народа“.

„Ми желимо са Србијом да ријешимо сва отворена питања. Да добијемо одговор о 1.869 несталих. Желимо такође одштету за логораше, људе који су били по логорима по Војводини и цијелој Србији“, рекао је Грлић Радман, пренијела је Хина.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар