Главно Странке

Грујичић: Бошњаци воде хајку на Србе и врше невјероватан притисак на ЦИК БиХ

РАДОМИР ПАВЛОВИЋ: СВИ БИРАЧКИ ОДБОРИ СУ БИЛИ МЈЕШОВИТИ И СВИ ПОТВРДИЛИ ДА СУ ИЗБОРИ БИЛИ РЕГУЛАРНИ
  • Младен ГРУЈИЧИЋ: На бирачким мјестима у ФБиХ, а посебно у Живиницама и Градачцу, српским посматрачима није било дозвољено да прате изборни процес, а на дан избора донесене су кутије са пола убачених гласачких листићаБошњацима из других средина било је омогућено да се све до дана избора пријаве у Сребреници и остваре бирачко право, а према расположивим подацима двије трећине таквих се већ одјавило
  • Предсједник сребреничког СДС Момчило ЦВЈЕТИНОВИЋ: Група представника бошњачке коалиције лажне оптужбе о издавању личних докумената, а у позадини је напад на начелника општине, на МУП Републике Српске, на Српску и Србију и све се то умотава у причу о наводном геноциду

НАЧЕЛНИК општине Сребреница Младен Грујичић оцијенио је да се врши невјероватан притисак на ЦИК БиХ и омаловажава све што је урађено у Сребреници у протекле четири године.

Он је рекао да је бошњачка страна кренула у медијску хајку на Србе и на њега као начелника Србина, а да ЦИК не реагује на примједбе српске стране које су упућене због нерегуларности избора за Сребреницу у одсуству на бирачким мјестима у ФБиХ, а посебно у Живиницама и Градачцу, гдје није дозвољено српским посматрачима да прате изборни процес, а на дан избора донесене су кутије са пола убачених гласачких листића.

Грујичић је оцијенио неприхватљивом и незаконитом одлуку ЦИК БиХ о забрани изласка на изборе Србима који имају лична документа у Сребреници, али су им истицала и морали су их обновити у периоду од закључивања коначног бирачког списка до дана избора.

На другој страни, омогућено је да се Бошњаци из других средина све до дана избора пријаве у Сребреници и да остваре бирачко право. Према расположивим подацима, двије трећине тих се већ одјавило и ако би се поновили избори не би имали право да опет гласају“, прецизирао је Грујичић.

Он је истакао да већину на бирачком списку у Сребреници чине Срби и да је нелогично да побиједи Бошњак на изборима.

Из српске Коалиције „Заједно за Сребреницу“ истичу да пропали бошњачки политичари Садик Ахметовић и Ћамил Дураковић, који су водили изборну кампању бошњачке коалиције „Моја адреса Сребреница“ разним инсинуацијама, неистинама и притисцима настоје да драматизују стање и криминализују изборни процес у овој општини и изазову поништавање избора како би оправдали свој изборни неуспјех и политички суноврат.

Из српске Коалиције „Заједно за Сребреницу“ оцијенили су да Ахметовић и Дураковић износе разне неистине о наводним изборним нерегуларностима и једнострано и необјективно указују на неке изборне пропусте које чланови бирачких одбора и страначки посматрачи нису уочили и евидентирали, а ријеч је мултиетничким саставима тих одбора и посматрачима свих политичких странака.

Лидер коалиције „Заједно за Сребреницу“ Радомир Павловић истакао је да Ахметовић лобира и преко медија ствара напетост и притисак да би се избори у Сребреници поништили, што је неприхватљиво јер су сви чланови мјешовитих бирачких одбора потписали записнике и изјаве да су избори протекли мирно, легално и демократски.

Павловић, који је предсједник и сребреничког СНСД-а, истиче да се лажима не могу поништити избори, те подсјећа да према посљедњем саопштењу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ српски кандидат за начелника општине Сребреница Младен Грујичић има предност у односу на бошњачког кандидата Алију Табаковића за 1.600 гласова.

Он је нагласио да бошњачка страна нема доказа за наводне нерегуларности, да жели да изазове политичку кризу и заустави развој ове средине, те да настоји да створи притисак на ЦИК да прогласи неважећим изборе у Сребреници.

Члан Коалиције „Заједно за Сребреницу“ и предсједник локалног СДС-а Момчило Цвјетиновић истакао је да група представника бошњачке коалиције износи неистине у појединим средствима информисања у Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, изнесено је мноштво лажних оптужби о издавању личних докумената, а у позадини је напад на начелника општине, на МУП Републике Српске, на Српску и Србију и све се то умотава у причу о наводном геноциду.

Он је показао фотографије неких исламских вјерских службеника и Бошњака, који су се пријавили 2016. године у Сребреници, постали држављани БиХ на основу уредбе о ратним заслугама и изашли на изборе иако немају никакве везе са овом општином.

Међутим, они оспоравају мом брату и другим Србима рођеним у овој општини, који су у ратном вихору били принуђени да избјегну у Србију и чија је имовина уништена, да активирају своје држављанство, да се врате на своја имања и гласају у матичној општини, што по закону имају право“, навео је Цвјетиновић.

Цвјетиновић је позвао представнике медија да посјете Средњошколски центар у Сребреници и забиљеже како ученици српске и бошњачке националности заједно освајају награде и признања на разним такмичењима и да се прикаже и друга – љепша страна ове општине.

Представник сребреничког ДНС-а Цвијетин Максимовић позвао је ЦИК БиХ да објави изборне резултате, истичући да посматрачи на изборима званично нису имали примједаба, нити су политичке партије уложиле протесте ЦИК-у због изборних нерегуларности, него да је ријеч о медијском притриску и стварању лоше атмосфере изношењем неистина о изборним нерегуларностима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар