Главно РС и матица

Гури: Нити ме интересује, нити ме погађа одлука америчког Стејт департмана

„НЕМАМ НИКАКВУ ОДГОВОРНОСТ ЗА СМРТ БРАЋЕ БИТИЋИ, О ТОМЕ САМ ДАО ИЗЈАВЕ НАДЛЕЖНИМ ОРГАНИМА“

БИВШИ командант српске Жандармерије Горан Радосављевић Гури рекао је за Радио Слободна Европа да га „нити интересује, нити погађа одлука” америчког Стејт департмана да му се забрани улазак у САД због наводне умијешаности у убиство америчких држављана, тројице браће Битићи.

Гури је одбацио било какву одговорност за смрт браће Битићи, те додао да је дао изјаве истражним органима и да је хиљаду пута о томе причао.

„Тако да је нонсенс да причам о томе уопште”, рекао је Радосављевић за РСЕ.

Амерички Стејт департман саопштио је да је Горану Радосављевићу Гурију забранио улазак у САД, због, „умијешаности у груба кршења људских права“.

Стејт департман је у јучерашњем саопштењу навео да „јавно означава“ Радосављевића на основу одјељка 7031(ц) Закона о операцијама у иностранству и својим повезаним програмима.

Тај одјељак закона, како је наведено, омогућава да појединцима и члановима њихових породица буде забрањен улазак у САД у случајевима када државни секретар има поуздане информације да су ти страни званичници умијешани у корупцију великих размера или груба кршења људских права.

Према том закону, државни секретар је дужан да јавно или приватно „означи“ те званичнике и њихове чланове породице, те се у саопштењу додаје да су осим Радосављевића, јавно „означени“ његова супруга Светлана Радосављевић и ћерка Ана Радосављевић.

У саопштењу се додаје да постоје „кредибилни докази“ да је Радосављевић умијешан у убиство браће Битићи, тројице Американаца албанског порекла, у Србији, послије рата на Косову 1999. године, преноси Танјуг.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар