Главно Свијет

Хил: Будућност Републике Српске је у Босни, а не у неком другом ентитету

КАНДИДАТ ЗА АМБАСАДОРА САД У БЕОГРАДУ ПРЕД СПОЉНОПОЛИТИЧКИМ ОДБОРОМ СЕНАТА
  • Кристофер ХИЛ: Вјерујем да са руководством у Београду може да се нађе заједничка основа око ових питања.Требало би да блиско сарађујемо са Србима на заједничком ставу да морамо да подржимо јединство Босне. Срби не треба да имају илузије да ћемо се залагати за неке једностране промјене у Босни
  • Седамдесет пет година од Другог свејтског рата Београд смо посматрали као специјално мјесто гдје не желимо раст руског утицаја. Данас видимо, рекао је Хил, тачно она питања у погледу којих би требало да будемо опрезни и спремни да нешто урадимо. Не треба да будемо само опрезни, већ и да будемо спремни да покажемо да ми нудимо бољи модел и алтернативе. Није довољно рећи да има проблема у прихватању кинеских и руских предлога. Морамо да покажемо да је оно што ми имамо боље за Србију. И то ће бити моја намјера

МЕЂУ највећим проблемима у региону је ситуација у БиХ, због покушаја Републике Српске да се повуче из заједничких институција и самосталног дјеловања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, оценио је данас пред члановима Спољнополитичког одбора Сената кандидат за новог америчког амбасадора у Србији Кристофер Хил.

Одговарајући на питања сенатора, Хил је рекао да га забрињава низ питања која се тичу Србије и Западног Балкана.

Он је рекао да је ситуација у БиХ све проблематичнија, да Република Српска предузима кораке, како би преузела надлежности у областима правосуђа и заједничке војске, али да је српски предсједник Александар Вучић био веома јасан да неће бити промјена и да подржава континуитет у овим областима.

Хил је рекао да вјерује да са руководством у Београду може да се нађе заједничка основа око ових питања, и додао да ће, ако буде потврђена његова номинација, имати значајне разговоре на ту тему.

– Требало би да блиско сарађујемо са Србима на заједничком ставу да морамо да подржимо јединство Босне. Срби не треба да имају илузије да ћемо се залагати за неке једностране промјене у Босни. Треба да ставимо до знања да је будућност Републике Српске у Босни, а не у неком другом ентитету – нагласио је Хил.

Коментаришући дијалог Београда и Приштине, Хил је оцијенио да је постигнут напредак, али недовољан, и нагласио да Европска унија не жели чланице које имају проблема са сусједима.

Хил се осврнуо и на питање страног утицаја у Србији, рекавши да је забрињавајуће што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску и Кини када је ријеч о инфраструктурним потребама.

– Седамдесет пет година од Другог свјетског рата Београд смо посматрали као специјално мјесто гдје не желимо раст руског утицаја. Данас видимо тачно она питања у погледу којих би требало да будемо опрезни и спремни да нешто урадимо. Не треба да будемо само опрезни, већ и да будемо спремни да покажемо да ми нудимо бољи модел и алтернативе. Није довољно рећи да има проблема у прихватању кинеских и руских предлога. Морамо да покажемо да је оно што ми имамо боље за Србију. И то ће бити моја намјера, ако моја номинација буде потврђена – истакао је Хил.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар