Главно Свијет

Хоће ли за амбасадора Хрватске у београду доћи „муслиман са великим Х“?

ХИДАЈЕТ БИШЧЕВИЋ БИО ТУЂМАНОВ ЧОВЈЕК ОД ПОВЈЕРЕЊА – ЊЕГОВОМ ИМЕНОВАЊУ СЕ ПРОТИВИ СДП
  • Хрватски медији су Бишчевића због његове прилагодљивости свим приликама називали конвертитом који се из комунисте претворио у „модерног националисту“, из новинара у дипломату, из муслимана у Хрвата, из сиромаха „велеградског подземља“ у господина са кућом у сјеверном дијелу Загреба

ХИДАЈЕТ Бишчевић, који је предложен за новог амбасадора Хрватске у Београду, био је најближи сарадник првог предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

Иако је према хрватском Уставу и закону, именовање амбасадора питање о којем заједнички одлучују предсједник државе и премијер, те упркос противљењу најутицајније опозиционе странке СДП, покушава се озваничити овај приједлог само мјесец дана прије ступања на дужност новоизабраног предсједника Зорана Милановића (СДП), преноси Танјуг.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић, који је најавио могућност да Бишчевића пошаље у Београд, рекао је да „именовање амбасадора у Србији није политичко питање“ и да је идеја да се у хрватску амбасаду пошаље, како је истакао, „један од најискуснијих, не само хрватских, већ европских дипломата“.

Пленковић је додао да процедура Бишчевићевог именовања траје већ мјесецима, да је Београд битно мјесто и да је Хрватској „политички битно“ да то дипломатско представништво што прије профункционише.

Хрватски медији су Бишчевића због његове прилагодљивости свим приликама називали конвертитом који се из комунисте претворио у „модерног националисту“, из новинара у дипломату, из муслимана у Хрвата, из сиромаха „велеградског подземља“ у господина са кућом у сјеверном дијелу Загреба.

Остало је упамћено да је на питање Туђмана: „Хидо, јесте ли ви Хрват или Муслиман“, одговорио: „Предсједниче, ја сам муслиман са великим Х“.

Позната је и његова тврдња да га је Туђман три мјесеца пред смрт питао: „Хидо, коме да оставим Хрватску?“

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар