Главно Свијет

Хрватска гранична полиција јурила преко поља европарламентарце као криминалце

ЊИХ ЧЕТВОРИЦА ПОКУШАЛА ДА СЕ ПРОБИЈЕ ДО ГРАНИЦЕ ХРВАТСКЕ И БиХ, АЛИ СУ СИЛОМ СПРЕЧЕНА
  • Италијански лист „Авенире“ објавио: „Након дугих и бескорисних преговора, делегација Европарламентаи три новинара су прошли полицијску линију у намјери да дођу до границе БиХ и Хрватске, која је у том тренутку била удаљена мање од 300 метара. Полиција је тада добила наређење да стигне групу и спријечи је да дође до контролног пункта у шуми. Полицајци су након јурњаве преко поља стигли групу, неколико њих је зграбило новинаре, док је десетак других блокирало пролаз парламентарцима

ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦЕ који су јуче дошли у Хрватску да би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске, након бројних упозорења организација цивилног друштва и институција на насиље и кршења људских права, дочекала је полицијска блокада.

Четири европарламентарца Пјетро Бартоло, Алесандра Морети, Пјер Франческо Мајорино и Брандо Бенефеи стигли су на границу између БиХ и Хрватске да би се увјерили како Хрватска поступа према мигрантима, али хрватска полиција је то спријечила без аргумената.

Италијански лист „Авенире наводи да је ситуација у шуми Бојна на хрватској територији била прилично напета, те да је полиција јурила потпредсједника Комисије ЕУ за грађанска права Пјетра Бартола и његове колеге у намјери да их спријечи да дођу на мјесто контроле гдје мигранти углавном бивају спријечни да уђу у Хрватску.

Пут је, према наводима овог медија, блокирало неколико полицијских комбија и двадесетак граничних полицајаца.

Након дугих и бескорисних преговора, делегација и три новинара су прошли полицијску линију у намјери да дођу до границе БиХ и Хрватске, која је у том тренутку била удаљена мање од 300 метара.

Полиција је тада добила наређење да стигне групу и спријечи је да дође до контролног пункта у шуми.

Полицајци су након јурњаве преко поља стигли групу, неколико њих је зграбило новинаре, док је десетак других блокирало пролаз парламентарцима“, описује Авенире шта се десило.

Шта се ту има сакрити? Ако Хрватска поштује међународне стандарде, као што тврди, зашто нам не дозвољавате да прођемо?“, питали су представници Брисела.

Хрватски дипломатски извори покушали су поступке полиције оправдати наводећи да је присуство парламентараца могло подстаћи илегалне акције миграната с бх. стране.

Ако смо планирали да починимо неки злочин, онда треба да напишете службену жалбу и објасните нам шта смо конкретно урадили“, казао је Бенефеи у жучном телефонском разговору са хрватским амбасадором у Италији.

У овом тренутку није искључено да Европска унија и Италија затраже објашњење од Загреба за овакве поступке полиције.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар