Главно Федерација/БиХ

Инцко: Бајден и Меркелова ће обезбиједити робусни приступ БиХ

ТВРДИ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ПРЕОКРЕТА У КОЈЕМ ЋЕ „ПОСЕБНУ УЛОГУ ИМАТИ ЊЕМАЧКА“
  • Открио да већ има припремљен нацрт закона о забрани негирања „геноцида у Сребреници“ који ће у јануару понудити на разматрање ПС БиХ, па ако ту не прође…

ВИСОКИ представник за Босну и Херцеговину Валентин Инцко потврдио је da се може очекивати јаче ангажовање међународне заједнице на сређивању стања у тој земљу, најавивши да ће посебну улогу у томе имати Њемачка.

„Мислим да ће сада доћи до преокрета и већег ангажмана Немачке и то ће бити на добробит и БиХ и Балкана“, казао је Инцко у интервјуу за ТВ Федерације БиХ (ФТВ).

Он је ово изјавио након што су се појавила нагађања да ће га на мјесту високог представника почетком наредне године насљедити конзервативни њемачки политичар Кристијан Шмит, а он би требало да предводи појачане напоре да се уклоне блокаде које већ годинама спречавају сваки напредак у БиХ, објавила је хрватска новинска агенција Хина.

Инцко није директно потврдио да ће га наследити Шмит, али је казао да је дефинитивно потребна „робусна политика“ међународне заједнице у БиХ.

Оптимиста је да ће се то догодити и због чињенице да дужност предсједника САД ускоро преузима Џо Бајден, а он и њемачка канцеларка Ангела Меркел дијеле слично виђење стања у БиХ.

Сада имамо нову констелацију: Бајден одлично познаје Балкан, био је у БиХ током рата, а Ангела Меркел с њим има јако добре односе и то би могла бити добитна комбинација“, казао је Инцко.

Оцјенио је и да је његово настојање да се ствари у БиХ почну мјењати већ дало резултате јер је након ултиматума који је дао Милораду Додику уклоњена плоча с именом Радована Караџића, раније постављена на улазу у студентски дом на Палама, а оставку је дао и компромитовани председник Високог судског и тужилачког већа (ВСТВ) Милан Тегелтија, близак Додику.

Та се фаза треба наставити, са мном или с новим високим представником, но то је одлука Вјећа за спровођење мира (PIC)“, казао је аустријски дипломата.

Навео је и да је већ припремио предлог закона којим би се у БиХ забранило негирање геноцида почињеног над Бошњацима Сребренице. Предлог је сачињен по узора на онај који има Аустрија и која строго санкционише негирање холокауста.

Тај ће пријелдог биће прослијеђен на разматрање и усвајање парламенту БиХ почетом јануара. Не буде ли то могуће, Инцко је најавио да ће се након тога „размишљати о даљим корацима“ чиме је назначио како постоји могућност да он такав закон наметне користећи своја овлашћења.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар