Главно Федерација/БиХ

Инцко затражио да се градоначелник Мостара изабере – тајним гласањем

ПОНИШТИО ПРВИ КРУГ СА ЈАВНИМ ГЛАСАЊЕМ У КОЈЕМ СУ ДАЉЕ ПРОШЛИ КАНДИДАТИ СДА И ХДЗ
  • Градско вијеће Мостара у петак је јавно гласало за градоначелника, а највише гласова су добили Марио Кордић из ХДЗ-а БиХ и Златко Гузин из СДА, док је из трке испала Ирма Баралија
  • Валентин Инцко се прогласио за „коначни ауторитет у земљи у погледу тумачења Споразума о провођењу цивилног дијела Мировног споразума

ВАЛЕНТИН Инцко, високи представник у БиХ, објавио је препоруку о начину гласања за градоначелника Мостара, напомињући да процедура избора према Статуту Мостара мора бити тајна.

У писму Инцко позива да се комплетна процедура понови.

Градско вијеће Мостара у петак је јавно гласало за градоначелника и тада су у други круг прошли кандидати Марио Кордић из ХДЗ-а БиХ и Златко Гузин из СДА, док је из трке испала Ирма Баралија.

Ипак, убрзо након гласања појавила су се негодовања јер је гласање било јавно, што је у супротности са Статутом, па су многи призивали реакцију Инцка.

Инцко је своју препоруку о поништавању гласова донио данас, уз образложење да користи своја овлаштења јер гласање у првом кругу није спроведено према статуту.

„Као коначни ауторитет у земљи у погледу тумачења Споразума о провођењу цивилног дијела Мировног споразума, позивам вас да предуземте потребне кораке за исправљање оваквог стања, тако што ћете поновити важеће процедуралне кораке којима се регулише избор градоначелника Града Мостара, укључујући и први круг гласања за избор градоначелника, те да тим путем поступак избора у цијелости ускладите са Статутом Града Мостара, а нарочито са ставом 1. члана 36 наведеног статута“, наводи Инцко у писму мостарским вијећницима.

На идентичан начин Инцко је поступио и 2009. године, када је наложио да се тајно изабере нови градоначелник.

То значи да ће се вјероватно поново морати организовати први круг гласања гдје ће вијећници сада тајно бирати између Ирме Баралије, Златка Гузина и Марија Кордића.

Наравно, Градско вијеће мора потврдити да ли ће поновити први круг и послушати Инцка.

(Klix.ba)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар