Glavno RS i matica

Iz Srbije u Albaniju – i obratno – prije kraja 2019. samo uz ličnu kartu

EVO ŠTA SU U OHRIDU DOGOVORILI ZORAN ZAEV, ALEKSADANR VUČIĆ I EDI RAMA
  • Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posjedovanje lične karte, sa zajedničkim radnim dozvolama koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura
  • Slobodan i brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnoj i veterinarskoj inspekciji
  • Dogovoreni „mini Šengen“ podrazumijeva i da stranci koji dođu u Beograd mogu bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje članice ove inicijative i obratno

SAMO mjesec dana od pokretanje inicijative za uspostavljenje regiona bez barijera za slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije naziru se prvi konkretni koraci u tom smjeru, koje su sinoć, kako saznaje Tanjug, u Ohridu dogovorili predsjednik Aleksandar Vučić i premijeri Edi Rama i Zoran Zaev.

Vučić, Zaev i Rama su, prema Tanjugovim informacijama, postigli dogovor o konkretnim mjerama koje će doprinijeti razvoju i rastu tri zemlje.

Ključno pitanje za svakog investitora je politička i ekonomska stabilnost, a ne postoji bolja poruka o stabilnosti regiona od zajedničkog nastupa zemalja u regionu i kreiranja jedinstvenog tržišta.

Sloboda kretanja, kako je konstatovano, imala bi višestruke efekte i maksimizuje konkurentnost cijelog regiona, koji ima potencijal od 12 miliona stanovnika.

Dogovoreno je da se uvede sistem koji bi omogućio putovanje između zemalja samo uz posjedovanje lične karte, sa zajedničkim radnim dozvolama koje će omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje bez dodatnih procedura.

Ova mjera će direktno podići dostupnost radne snage što će dovesti do povećanja atraktivnosti cijelog regiona za privlačenje novih investicija.

Kompanije koje budu dolazile u jednu od zemalja neće morati da brinu o radnoj snazi, jer će moći bez dodatnih procedura da dovode potrebnu kvalifikovanu radnu snagu iz sve tri zemlje.

Slobodan i brz protok roba će se podstaći kroz uvođenje 24-o časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnoj i veterinarskoj inspekciji.

Planirano je i objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative sa akcentom na uvođenju sistema sa što manje „papira“, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja zemlje.

Takođe je predviđeno i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u okviru zemalja članica inicijative, te i podsticanje razmene studenata i pokretanje zajedničkih projekata za istraživanje i razvoj.

Isto tako predviđeno je da se uspostavi „mini Šengen“, to jest da stranci koji bi došli u Beograd mogu bez dodatnih viza da putuju u ostale zemlje članice ove inicijative i obratno.

Tako će Srbija i Albanija, kako je planirano, prije kraja godine uvesti mogućnost putovanja svojim građanima samo uz ličnu kartu.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, dalje, planiraju jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma putem saradnje u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama.

Što se protoka kapitala tiče ona je deo zajedničke inicijative ali podrazumijeva komplikovanu proceduru implementacije i izmjenu velikog dijela zakonodavnog okvira iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema.

Tri zemlje napraviće sopstvena pravila u mnogim oblastima i tako unaprijediti svoju atraktivnost i saradnju, te ova inicijativa time može postati najvažnija politička inicijativa u 21. vijeku.

Na sastanku u Ohridu sve četiri slobode ući će u akcioni plan, koji treba do idućeg sastanka 21. decembra u Albaniji, da donese konkretne rezultate.

Važan podatak je, nakon što je EU zaustavila proces proširenja na Zapadni Balkan, da su SAD podržale inicijativu za bolju saradnju u regionu, koja je otvorena za sve zemlje regiona.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar