Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић ће се жалити Бриселу због хрватског уговора о почетку градње Пељешког моста

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ТВРДИ ДА ЗАГРЕБ УГРОЖАВА ПРИСТУП БиХ ОТВОРЕНОМ МОРУ
  • „Хрватске цесте” потписале уговор о градњи 2.440 метара дугачког моста са кинеским конзорцијумом „China Road and Bridge Corporation”
  • Андреј ПЛЕНКОВИЋ: Мост градимо са пуним уважавањем БиХ. Висок је 55 метара што луци у Неуму даје пловни пут и на најквалитетнији могући начин респектује сва права која БиХ има

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић саопштио је, поводом потписивања уговора о изградњи Пељешког моста између „Хрватских цеста” и кинеског конзорцијума „China Road and Bridge Corporation”, да БиХ има право на море и да ће Сарајево о потезу Хрватске обавијестити Европску комисију.

„Предсједништво Босне и Херцеговине је 2007. године усвојило закључак и званичним актом затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеши отворено питање везано за идентификацију морске граничне црте и приступа Босне и Херцеговине отвореном мору, што је право које јој припада Конвенцијом Уједињених народа о праву мора”, наводи се у саопштењу из Изетбеговићевог кабинета.

Фена преноси да се у саопштењу „истиче да је Република Хрватска званично више пута о томе обавијештена, поред осталог и писмом из 2009. тадашњег предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Небојше Радмановића”.

Напомиње се да је „тај став потврдио прошле године Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, тражећи од Савета министара БиХ да Републици Хрватској упути ноту и затражи да се обуставе све активности на изградњи моста док се не постигне потпуна обострана сагласност”.

У Изетбеговићевом саопштењу се подсјећа да су „власти Републике Хрватске такође крајем прошле године добиле писмо Европске комисије у којем су експлицитно упозорене да прије почетка градње Пељешког моста морају да рјеше спор са Босном и Херцеговином”.

„Упркос свим упозорењима, Република Хрватска је потписивањем уговора о изградњи моста наставила с имплементацијом спорног пројекта, а Босна и Херцеговина ће обавијестити о томе Европску комисију, која финансира изградњу моста, и предузети друге кораке како би заштитила своје право које јој припада по Конвенцији УН о праву мора”, закључује у саопштењу из кабинета Изетбеговића.

У Дубровнику је данас потписан уговор о изградњи Пељешког моста између „Хрватских цеста” и кинеског конзорцијума „China Road and Bridge Corporation” и уговор за надзор градње са заједницом понуђача у којој су Институт ИГХ, Центар за организацију грађења и „Инвест инжењеринг”.

ХРТ је пренио да је хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио да очекује да се споразум изведе у року и омогући брзу реализацију пројекта у наредне три до четири године.

„На тај начин рјешавамо стратешки питање повезаности овог дијела Хрватске с остатком земље, добијамо велики инвестициони пројект, имамо конкретну видљивост нашег чланства у ЕУ, а отварамо дугорочна врата сарадње са Кином”, казао је Пленковић.

Он је додао да се мост гради и са пуним уважавањем БиХ.

„Тако 55 метара висине обезбјеђује пловни пут који функцију луке у Неуму омогућује на најквалитетнији могући начин допуштајући тиме сва права која БиХ има”, казао је предсједник хрватске владе.

Предсједник Управе „Хрватских цеста” Јосип Шкорић навео је да је мост дуг 2.440 метара и да је ријеч о јединственој конструкцији челика и бетона која мора да поднесе неповољне услове.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар