Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић: Додик има противбосански став – покушава да свој ентитет наметне држави

ОБЈАВИО ДА ЋЕ „СТАТИ НА ЛОПТУ“ И СНСД И ЊЕНОМ ЛИДЕРУ „ПОМОЋИ ДА САЗРИЈУ“
  • Од драгана ЧОВИЋА затражио да се изјасни: „Да ли је ХДЗ за НАТО пут БиХ? Ако јесте, зашто не подржава АНП?

БАКИР Изетбеговић, лидер СДА, уочи сједнице Главног одбора ове странке, говорио је о процесу формирања власти и опструкцијама,те казао да се може очекивати даље затезање ситуације и продубљавање кризе, а затим и сазријевање.

Ово што раде господин Додик и СНСД већ десет година, интезивирање једног противбосанског односа које је праћено увредама, покушајима да се доминира, да се наметне воља једног ентитета држави, неће ићи, иначе ова држава нема будућности. Ми ћемо ту стати на лопту и помоћи господину Додику и СНСД-у да сазрију, да поштују Устав, да поштују владавину закона, да поштују процедуре, да поштују партнере и да поштују оно на шта се господин Додик заклео када је преузимао позицију предсједавајућег Предсједништва БиХ“,  изјавио је Изетбеговић.

Поводом повезаности (не)формирања власти у БиХ са предстојећим Конгресом СДА, на шта указује предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, Изетбеговић подсјећа да Човић упорно понавља ту мисао те да такве изјаве нису фер.

Ништа се промијенити неће за седам дана у односу на овај сада став. Не знам шта господину Човићу треба да такве ствари изјављује. Боље би му било да се недвосмислено изјасни у вези са АНП-ом јер добијамо двосмислене изјаве. Да ли је ХДЗ за НАТО пут БиХ? Ако јесте, зашто не подржава АНП? Ако стварно сматра да није у реду ничим увјетовати формирање власти, зашто онда он то тако ригидно увјетује? ХДЗ од нас тражи да ми креирамо измјене Изборног закона онако како се то њима допада. Два пута су то одбили, прво Љубић па Човић, и сада чекају. Једино може ХДЗ предложити измјене Изборног закона, онакве какве њему одговарају па нека их усвоје парламентарци, ако су склони“, појаснио је предсједник СДА.

Када су нови разговори о формирању власти у питању, Изетбеговић је казао да су требали бити одржани нови састанци те да је то намјеравала организовати Европска унија на темељу раније потписаних Принципа за формирање власти.

Додик је то одбио, одбио је господина Хана,  додао је Изетбеговић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-Pomocicemo-Dodiku-i-SNSD-u-da-sazriju/557222

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар