Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић изнервиран испитивањем „непрофесионалног рада“ министарке Турковић

ЛИДЕР СДА ТВРДИ ДА ЈЕ ФОРМУЛАЦИЈА ДУШАНКЕ МАЈКИЋ - МАЛИЦИОЗНА
  • Поново показао да нема намјеру да попусти Хрватима: Човић и ХДЗ сматрају и тврде да већина, односно Бошњаци, бирају представнике Хрватима у државним тијелима. Ми, са друге стране, сматрамо да се понекад у парламенту представници који су мањина, у овом случају Хрвати, супротстављају ономе што је базични демократски принцип вољи већине када нису у питању витални национални интереси

УСВОЈЕНА иницијатива да се испита непрофесионални рад Бисере Турковић, министарке спољних послова БиХ, малициозна је квалификација Душанке Мајкић, оцијенио је данас у изјави новинарима Бакир Изетбеговић (СДА), замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.

Мене то од ње толико не чуди, али ме чуди однос ХДЗ. Драган Човић, Бисера Турковић, премијер Андреј Пленковић, министар вањских послова Хрватске и ја смо били прије неких десетак дана на састанку, радној вечери, гдје смо се договорили да ћемо релаксирати односе, да ћемо мало припазити које се ријечи изговарају. Ово је било апсолутно у колизији с тим договором. Човић каже како не држим ријеч, а он уради овакву ствар“, изјавио је Изетбеговић.

Поновио је да су констатације Душанке Мајкић малициозне, те је подсјетио да је међу оптужбама на рачун Бисере Турковић и одлука да се на пола копља спусте заставе БиХ на 11. јул, годишњицу геноцида у Сребреници.

Коментираишући Човићево писмо представницима међународне заједнице, Изетбеговић је оцијенио да политички представници не би требало на такав начин да се обраћају представницима међународне заједнице, већ да би требало да разговарају о проблемима.

Човић и ХДЗ сматрају и тврде да већина, односно Бошњаци, бирају представнике Хрватима у државним тијелима. Ми, са друге стране, сматрамо да се понекад у парламенту представници који су мањина, у овом случају Хрвати, супротстављају ономе што је базични демократски принцип вољи већине када нису у питању витални национални интереси. Рецимо, заштити се лоби који држи кладионице у БиХ без образложења, заустави се формирање федералног нивоа власти без правог образложења, скоро годину дана имамо непопуњен Уставни суд ФБиХ.

Ту имамо – нагласио је Изетбеговић –  једну уцјену, блокаду, доминацију мањине у односу на већину у парламенту, тако да имамо свако своје фрустрације, своја незадовољства и своје приједлоге по том питању и мислим да је вријеме да сједнемо и разговарамо о томе“,  казао је Изетбеговић.

Поручио је да се мора формирати нова федерална власт и попунити Уставни суд ФБиХ, а понашање ХДЗ БиХ је оцијенио као притивуставно и противзаконито.

Ја немам у џепу рјешење за оно што Човић очекује. ХДЗ, Човић, па и међународна заједница се односи према мени и СДА као према некоме ко држи рјешење у властитим рукама. Ја то називам рјешавањем политичке и правне квадратуре круга. Како у исто вријеме ускладити пресуде Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ које су у колизији, које су засноване на два различита принципа, грађанском и етничком. Нимало лако. Дванаест година то не успијевамо. Априлски пакет је пао, Филеов модел је пао. Немају Бакир Изетбеговић и СДА у џепу рјешење за ту ствар, нити хоћемо да преговарамо у ситуацији уцјене, да нам се каже да нећемо имати Владу ФБиХ и Уставни суд, а сад не знам шта треће нећемо имати док се нешто не испоручи другој страни“, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је оцијенио и да се пријетње СНСД да неће учествовати у локалним изборима неће испунити док год имају алтернативу.

(извор: Независне новине)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар