Главно Странке

Изетбеговић: Очекујем од Вучића да не дозволи да званичници Србије говоре о „српском свету“

У КОЗАРЦУ: И ОВДЈЕ ЈЕ ПОЧИЊЕН ГЕНОЦИД – ЈЕДНАК ОНОМ У СРЕБРЕНИЦИ, САМО СЛАБИЈЕГ ИНТЕНЗИТЕТА
  • „Агресију на БиХ, геноцид у БиХ, етничка чишћења учинила је српска страна, да не кажем српски народ, али кажем српска страна, јер су то увек појединци. То је био комплетни естаблишмент: политички, вјерски, интелектуални, хиљаде спремних да почине злочин над комшијама, и тога морамо бити свјесни“
  • „Ако будемо слаби, подјељени, ако буде пуно оних који имају поданички рефлекс, догодиће нам се исте ствари. Снага и слога треба да буду прве код Бошањака“

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да је „Српски свет“ друго име за „Велику Србију“ и да од предсједника Србије Александра Вучића очекује да не допушта такве изјаве српских званичника и да „не ћути док се изговарају такве ствари“.

Изетбеговић је то казао новинарима у Козарцу код Приједора, где је данас сахрањено 12 бошњачких жртава убијених у рату у БиХ 1990-их година.

Идеју о стварању „Српског света“ поновио је прије два дана министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Изетбеговић је оценио да изјаве о стварању „Српског света“ треба да освијесте Бошњаке који, како је навео, „раде на томе да буду снажнији, опрезнији и да никада не допусте слабост која ће охрабрити агресију“.

Лидер СДА је указао да се „не смије релативизовати истина о ономе што се десило“ и да ће „шехидска крв и истина очувати БиХ од поновних покушаја стварања ‘српских светова’ и подела у Босни и Херцеговини“.

„Не могу се изједначавати стране, причати о ‘несрећном сукобу’, то је била агресија, геноцид и етничко чишћење“, казао је Изетбеговић о рату 1990-их година.

По његовим речима, и у Крајини се током рата у БиХ „десио геноцид, који је једнак оном у Подрињу“, с тим да је у Сребреници „био доста интензивнији“.

„Агресију на БиХ, геноцид у БиХ, етничка чишћења учинила је српска страна, да не кажем српски народ, али кажем српска страна, јер су то увек појединци. То је био комплетни естаблишмент: политички, вјерски, интелектуални, хиљаде спремних да почине злочин над комшијама, и тога морамо бити свјесни“, нагласио је Изетбеговић.

Истакао је да је „добро говорити о процесу помирења и праштања“, али да се прије тога мора говорити о свијести о томе што се десило и „снази коју Бошњаци морају имати да се то не понови“.

„Ако будемо слаби, подјељени, ако буде пуно оних који имају поданички рефлекс, догодиће нам се исте ствари. Снага и слога треба да буду прве код Бошњака“, нагласио је лидер СДА.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар